Organizace OLPC zrušila vydání tabletu XO-3

4. 12. 2012 11:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Vaněk

Téměř před rokem ukázala organizace One Laptop Per Child tablet XO-3 navržený tak, aby byl velmi levný a dokázal posloužit studentům na celém světě. Bylo v plánu prodávat tablet za pouhých 100$, ale nyní to vypadá, že XO-3 byl zrušen.

Organizace OLPC zrušila vydání tabletu XO-3

Tablet XO-3 nikdy nebude k prodeji, ale některé technologie, které byli použity v prototypu, ještě nejspíš někde uvidíme. Tyto technologie by se mohly v budoucnu dostat do produktů OLPC a do produktů dalších výrobců tabletů.

Prototyp XO-3 měl mít 1GHz ARM procesor, 8palcový displej s rozlišením 1024x768, solární napájení a měl být velmi robustní, to zajistilo pogumování celého těla tabletu.

V současné době OLPC pracuje na zařízení XO-4, které je velmi podobné současným XO notebookům, až na to, že má displej, který lze otočit a položit na klávesnici, ale na rozdíl od starších modelů má XO-4 dotykový displej, takže po otočení displeje bude fungovat jako tablet. Hybridní zařízení XO-4 by se mělo začít prodávat následující rok.

V roce 2005 Nicholas Negroponte, zakladatel organizace OLPC, chtěl vyrobit notebook, který by stál méně než 100\$, ale cena se blížila více 200\$ než plánovaných 100\$. Od té doby se ale ceny na trhu velmi změnily, v současné době je možné si za 100\$ zakoupit mnoho levných notebooků a tabletů. Ne všechny z nich jsou ale použitelné v rozvojových zemích, kde přístup k elektřině budeme hledat velmi těžko.

Je velmi dobré vidět, že OLPC má stále nové nápady i když ne všechny jsou příliš ambiciózní. Přece jen bez One Laptop Per Child by cena notebooků byla dnes mnohem vyšší.

Zdroj: liliputing.com


Krátké zprávy

Diskuse