LTE datová síť O2 roste, nově pokryje další části Prahy

24. 4. 2013 18:15    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Síť LTE společnosti Telefónica se rozroste o Prahu. Mobilní datové připojení s rychlostí až 75 Mbps nabídne od 15. května několik desítek vysílačů v hlavním městě, a to především na území městských částí Praha 1, Praha 2, Praha 4 a Praha 10. K pokrytí dalších částí města včetně Letiště Václava Havla dojde do konce července. Pokrývání Brna bude zahájeno v říjnu 2013.

LTE datová síť O2 roste, nově pokryje další části Prahy

"Loni v červnu jsme v Jesenici jako první operátor uvedli LTE na český trh. Nyní nabídneme LTE služby pro všechny, kdo se pohybují v širším centru Prahy. Očekáváme, že vysokou rychlost přijímání i odesílání dat a zejména nízké hodnoty odezvy (ping) ocení především nároční zakazníci vyžadující špičkové připojení na svých cestách po Praze," říká Petr Matějovský, ředitel segmentu mobilních hlasových a datových služeb společnosti Telefónica Czech Republic.

LTE připojení bude k dispozici zákazníkům z řad domácností i firem v rámci stávajících tarifů Mobilního internetu. Pro aktivaci LTE bude potřeba speciální SIM karta a jeden z LTE modemů v nabídce. V tuto chvíli není možné připojení LTE využít na jedné SIM kartě společně s hlasovými službami, tato služba bude spuštěna později.

"Síť čtvrté generace rozšiřujeme bez ohledu na připravovanou aukci kmitočtů a plánujeme v tom pokračovat. S tím, jak bude přibývat chytrých telefonů s podporou LTE, nabídneme v budoucnu LTE spolu s hlasovými službami na jedné SIM kartě - právě pro využití v chytrých telefonech,"doplňuje Petr Matějovský.

Přehled tarifů Mobilního internetu

TarifCena (vč. DPH)Maximální rychlostFUP
Mobilní Internet M303 Kčaž 20 Mbps1 GB
Mobilní Internet L505 Kčaž 20 Mbps3 GB
Mobilní Internet XL757 Kčaž 75 Mbps10 GB

Telefónica využívá pro provoz LTE frekvence v pásmu 1800 MHz, které už vlastní. Vzhledem k dostupné šíři pásma je maximální teoretická rychlost stahování až 75 Mbps, odesílání 37 Mbps, odezva pak v řádech 20-30 ms.

Síť 3G také zrychluje

V rámci výměny vysílačů sítě 3G nasazuje postupně Telefónica na svých vysílačích nové technologie. V celé 3G síti společnosti Telefónica bude od 15. května spuštěna nová verze standardu HSDPA, která umožňuje připojení rychlostí až 14,4 Mbit/s.

Vedle toho je již nyní ve vybraných lokalitách k dispozici nejvyšší 3G standard HSPA+. "Při nasazení této technologie dochází k navýšení dostupné rychlosti, v některých případech díky nasazení HSPA+ Dual Carrier až na maximálních 42 Mbps. Nyní již proběhlo vylepšení standardu na více než tisíci vysílačích a další budou následovat. Podle vytížení daných vysílačů se rozhodujeme, jaké konkrétní technologie do nich instalujeme," říká Petr Gazda, ředitel provozu technologií společnosti Telefónica Czech Republic.

Krátké zprávy . mobily . LTE . Telefónica

Diskuse