Technologie Intel Rapid Start už i na Linuxu

8. 7. 2013 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Technologie Rapid Start od Intelu umožňující obnovení činnosti počítače ze spánku za 6 či méně vteřin se brzy objeví i pro systémy založené na Linuxu, alespoň neoficiálně.

Technologie Intel Rapid Start už i na Linuxu

Samotná technologie Rapid Start je kombinací hardwaru a softwaru a většina softwaru je na straně firmwaru. Intel spolupracuje na podpoře této technologie pod Windows s výrobci počítačů, avšak vývojář Matthew Garrett zjistil, jak tuto technologii zprovoznit i pod Linuxem.

Garrett je vydal patch, který by se mohl objevit v Linuxovém kernelu 3.11. Patch přidává podporu Rapid Start, ten však nemusí fungovat zcela bez zásahu uživatele, někteří budou muset upravit oddíly disku, tak aby tato technologie mohla na jejich PC fungovat.

Rapid Start funguje zjednodušeně takto - při zaklopení víka notebooku se počítač uspí a ponechá data uložené v RAM, po určitém čase nečinnosti přesune data z RAM na SSD disk (ano SSD disk je nutnou podmínkou pr tuto technologii) a přejde do hlubšího spánku (ale ne tak hlubokého jako hiberace), při stihnutí tlačítka napájení jsou pak data nahrána z SSD disku zpět do RAM.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse