APU Richland od AMD pro notebooky jsou oficiálně vydané

15. 3. 2013 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Dneškem AMD vydalo čtveřici mobilních APU s jádrem Richland. Jedná se o nástupce generace jádra Trinity. Rozdíly jader jsou minimální, AMD hlavně chtělo vylepšit poměr spotřeby a výkonu a tím pádem i výdrže na baterii. Skrz výkon už takové postupy nebudou. Čipy Richland mají základní frekvenci vyšší pouze o 200MHz nad jádry Trinity. Turbo režim se zvýšil o 300MHz a to při stejném TDP 35W.

APU Richland od AMD pro notebooky jsou oficiálně vydané

Zrychlení neuniklo ani grafické jádro. Zde jsou ale výkonnostní nárůsty méně znatelné a spíš se jedná o optimalizaci spotřeby. Nejrychlejší model A10 5750M navíc dokáže podpořit výkon moderními paměťmi DDR3 které už oficiálně nativně podporuje frekvenci až 1866MHz. Počet stream procesorů budou 128 až 384 podle modelové řady.

Hlavní zbraní by tak měla být spotřeba, jelikož AMD už delší dobu ztrácí procesorový výkon na Intel. Platforma AMD Richland by měla s baterií 55Wh vydržet až 8 hodin funkční. To je už rozumná doba pro kancelářskou práci. Celá architektura Richland je zaměřena především na co nejnižší spotřebu s tím že výkon stoupne pouze kosmetický.

Čipy budou podporovat i nové technologie AMD jako rozpoznání obličeje, bezdotykové ovládání nebo bezdrátový přenos obrazu. Uvidíme, zda se zákazníci s tímto řešením spokojí.

Krátké zprávy

Diskuse