Microsoft se nevzdává, nástupce tabletů Surface představil včetně verze "RT"

24. 9. 2013 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Na konci minulého roku Microsoft představil svou vizi tabletů. Surface Pro a Surface RT. Zatím co verze Pro se setkala poměrně s úspěchem, RT verze byl doslova propadák a to především kvůli operačnímu systému, který sice jako Windows 8 vypadal, ale nepodporoval x86 aplikace.

Microsoft se nevzdává, nástupce tabletů Surface představil včetně verze "RT"

Microsoft tedy zkouší druhý pokus a představil nový Surface Pro 2. Ten nabídne nový displej ClearType HD s rozlišením 1920 x 1080 pixelů a až o 46% lepšími barvami. Zvedl se i výkon, grafický o 50% a procesorový o 20%. Zejména díky procesoru Haswell. Microsoft tvrdí že je Surface Pro 2 výkonnější než 95% notebooků, jak na to přišel ale zůstává záhadou. Stejně tak výdrž na baterii by se měla zvýšit až o dvojnásobek. K tabletu bude samozřejmě k dispozici spousta příslušenství, jako klávesnice a dockovací stanice s USB porty. Operační systém je Windows 8.1. k Dispozici navíc budou s SSD úložištěm o velikostech 128-512 GB.

U druhého kousku se Microsoft zbavil označení RT a nástupce se jmenuje jednoduše Surface 2. Ten je poháněn čipem nVidia Tegra 4 a také nabízí displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. A jako operační systém bude použit Windows 8.1 RT.

Microsoft už dokonce oznámil i ceny. Surface 2 bude k dostání za 449 dolarů a Surface 2 Pro od 899 dolarů. V prodeji od 22. října, ale v naší republice nejspíš později.

Má Microsoft šanci uspět? Nic jiného mu už nezbývá a konkurence by přišla vhod mezi Android a iOS. Jen je třeba, aby se našli i jiní výrobci než jen Microsoft a to zatím nevypadá.

Zdroj: Microsoft

Krátké zprávy

Diskuse