Firma Renesas by ráda prosadila ARM procesory v automobilním průmyslu

28. 3. 2013 11:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Firma Renesas se věnuje vývoji a aplikaci ARM hardwaru. Nově vyvinula procesor s osmi jádry se systémem LITTLE.big . Jedná se o čip, který obsahuje 4 výkonná jádra typu Cortex A15 a 4 jádra Cortex A7, která poskytují dostatečný výkon pro běžný provoz. V případě potřeby většího výpočetního výkonu se připojí silnější, ale energeticky náročnější jádra.

Firma Renesas by ráda prosadila ARM procesory v automobilním průmyslu

Čip je podobný procesoru Exynos 5 Octa od Samsungu, který ho nasadí na jistých trzích v telefonu Samsung Galaxy 4. Renesas by však ráda čip využila v automobilním průmyslu k pohonu palubních multimediálních systémů. Procesor zvládá zobrazení Full HD obrazu a má dostatek výkonu pro náročné aplikace, včetně přehrávání HD videa na více obrazovkách nebo kvalitní navigace. V pouzdře je obsažena i grafická část PowerVR G6400 který poskytne dostatek výkonu třeba ve hrách.

Možnosti čipu jsou i s mobilními zařízeními. Není nemožné palubní systém propojit jak s tabletem, nebo smartphonem k zobrazení dodatečných informací, nebo poskytnutí výpočetního výkonu. Cesty na delší vzdálenosti by tak už nemuseli být tak jednotvárné.

Renesas oslovila větší část automobilek a zatím není jisté, zda obstojí proti nVidii, která se svým procesorem Tegra 3 nebo 4 už je v některých koncernech využívána. Například Audi a Volkswagen.

Zdroj: Computerworld

Krátké zprávy

Diskuse