Motorola oživila koncept konfigurovatelného zařízení po vzoru Intelu

30. 10. 2013 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Možnost konfigurace a upgradu je u notebooků nebo smartphonů velmi ošemetná věc. Notebook můžeme vybavit větším nebo rychlejším pevným diskem a rozšířit paměť RAM. Více už bez nebezpečného zásahu do těla notebooku těžko. U smartphonů dokážeme rozšířit pouze paměť.

Motorola oživila koncept konfigurovatelného zařízení po vzoru Intelu

Motorola přichází s konceptem Ara, který by měl nabídnout konfigurovatelný smartphone tím, že budou existovat standardizované bloky, které by šli sestavit dohromady podle přání zákazníka. Zvolit by si tedy šlo například displej, procesor, paměť RAM atd. Stejný nebo spíše podobný systém v minulosti razil Intel u mobilních počítačů. Jednalo se o projekty Intel CBB (Common Building Block) a VBI (Verified By Intel)

V podstatě se jednalo o systém stavby notebooků podle přání zákazníka. Výrobci by produkovali komponenty v univerzálních stavebních blocích a nebyl by problém je jednoduše sestavit. Možná by to vyřešilo současnou nutnost vybírat pouze z přednastavených konfigurací, které ne vždy vyhovují všem, protože každý má jiné priority. Několik modelů v tomto projektu vzniklo třeba díky Asusteku, ale samotný projekt tak nějak vyšuměl do ztracena. Snad bude mít Motorola více štěstí, nebo spíš schopností propagace. Možnost koupit si mobilní zařízení podle svých potřeb je sen nejednoho zákazníka.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse