Malwaru se na Androidu daří nejvíce

28. 3. 2014 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Se stále se rozšiřujícím vlivem mobilních operačních systémů v podobě iOS, Androidu, a nebo Windows Phone vyvstává stále častěji otázka bezpečnosti aplikací. Už nejeden výzkum se zaměřoval na bezpečnost v integrovaných obchodech aplikací, nejnovější však pro Android přináší nelichotivé výsledky, i když ne pro všechny.

Malwaru se na Androidu daří nejvíce

Podle nového výzkumu finské společnosti F-Secure je až 97% veškerého malwaru pro Android. Má to však háček. Toto číslo platí hlavně pro země, kde je oficiální Google Play obchod zakázán. Jedná se především o Čínu a země jako je Irán nebo Irák. Zde se vyskytují pouze obchody třetích stran, a ty bezpečností příliš nevynikají.

Jedním z nich je například Android159, obchod, kde každá třetí aplikace obsahuje malware nebo je potencionálně nebezpečná. Další je například Baidu.com, zde už se míra nebezpečí pohybuje „pouze“ kolem 8%, tedy 1 aplikace z 13. To není náhoda, nejen, že má Čína oficiálně odepřen přístup na Google Play, ale zároveň se jedná o zemi s největším počtem smartphonů a to autory malware láká.

Zdroj: Dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse