Nvidia obhajuje zrušenou funkci přetaktování mobilních grafických čipů

20. 2. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

V poslední verzi ovladačů na Mobilní grafické karty od Nvidie je pravděpodobně zrušena možnost přetaktování. Objevilo se mnoho příspěvků na diskuzních fórech Nvidie a uživatelé tím nejsou příliš nadšeni.

Nvidia obhajuje zrušenou funkci přetaktování mobilních grafických čipů

Nvidia zatím mlčela, ale nedávno přišlo oficiální vysvětlení přímo od PR pracovníka s přezdívkou ManuelG. Ten vysvětlil, že přetaktování je v noteboocích poměrně nebezpečné kvůli velkému zahřívání a zvýšené energetické náročnosti čipu. Chlazení tak nemusí být vždy úplně dostatečně dimenzované a hrozí přehřátí a poškození počítače.

Na druhou stranu jsou uživatelé jsou rozzlobeni, protože při vydání karet Nvidia propagovala přetaktování jako jednu z vlastností karet GeForce 9xxM řady, a později ji zrušila. Zákazníci by tak raději o případných rizicích s přetaktováním rozhodili na vlastní pěst. Otázka je jak by se k tomu postavil prodejce při reklamaci.

Řešení tak není úplně černo-bílé, na jednu stranu je pochopitelné že Nvidia si kryje záda s případným nedostatečným chlazením notebooků dalších výrobců, ale asi nebylo úplně fér funkci propagovat a pak v tichosti zrušit.

Zdroj: Dailytech

Krátké zprávy

Diskuse