V roce 2038 hrozí kolaps současných verzí Unixových a Linuxových systémů… pokud budou ještě v provozu

21. 2. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Pamatujete na Y2K bug, kdy nás odborníci a média ze všech stran masírovali možností kolapsu světa kvůli možné chybné interpretaci roku 2000 u některých počítačů a systémů? Těšte se, chystá se nová potenciální katastrofa. Tedy pokud vývojáři zaspí dobu, protože mají „již jen 23 let“ na opravu.

V roce 2038 hrozí kolaps současných verzí Unixových a Linuxových systémů… pokud budou ještě v provozu

Problém roku 2000 byl snadno vysvětlitelný a pochopitelný i pro laickou veřejnost – řada počítačů či software používala pro interpretaci data pouze poslední dvojčíslí (tedy 73 pro rok 1973 či 99 pro rok 1999), takže při přechodu na rok 2000 reálně hrozila dezinterpretace tohoto data jako roku 0, 1900 (nejnižší rok nastavitelný v řadě BIOSů) a tak podobně. Média se předháněla katastrofickými scénáři, které z této situace mohou nastat – od kolapsu účetních systémů až po třetí světovou válku, vyvolanou zešílenými počítači ovládající mezikontinentální jaderné střely.

Pokud čtete tyto řádky, tak to znamená, jsme jako lidstvo přežili :-)

Ovšem ne na dlouho. V tichosti jsme přežili další obdobný potenciální problém v roce 2010 a za 23 let se na nás chystá problém roku 2038.
O co jde? V současných Unixových a Linuxových systémech je datový typ „time_t“ zanesen ve formátu 32bitového celého čísla, které ale dojde přesně v 1.1.1970 (odkdy se ve stávajících systémech čas počítá) + 2^31-1 sekund, tedy přesně v úterý 19. ledna 2038 v 03:14:07 .

Co se v tu chvíli stane? Programy uvidí datum jako záporné číslo, což pravděpodobně způsobí jejich pád. Přestane fungovat starší souborový systém ext3. A tak dále…

I když se do opravy tohoto problému a proměnné „time_t“ programátoři zatím nehrnou (způsobilo by to pro změnu problém stávajících programů), tak se dá těžko očekávat, že by Linux a programy nebyly připravené za 23 let. Přesto však podle odborníka na Linux Jona Corbeta je již nyní čas vážně se tímto problémem zabývat. Nesmí se totiž zapomínat na to, že Linux není jenom na běžných PC (přičemž ty současné budou za 23 let buď v křemíkovém nebi a nebo v muzeu), ale i v různých průmyslových zařízeních, automobilech, ledničkách atd. Tedy zařízeních, které jsou podstatně více dlouhověké, než PC.

Zdroj: The Register, Wikipedie

Krátké zprávy

Diskuse