Lenovo instalovalo do notebooků skrytý adware

23. 2. 2015 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

S otravným předinstalovaným softwarem, často označovaným jako „bloatware“ jsme se asi setkali všichni. Vypadá to, že Lenovo zašlo ještě dál.

Lenovo instalovalo do notebooků skrytý adware

Podle zjištění webu TheNextWeb Lenovo do svých notebooků instaluje Adware od firmy Superfish, který do výsledků Google vyhledávání přidává své vlastní reklamy. Lenovo tuto informaci samo potvrdilo s tím, že chce zákazníkům „pomoci objevovat výrobky vizuálně“. Software však dle všeho fungoval jako klasický útočník typu "man in the middle", kdy i do šifrovaných spojení vkládal své informace. To potom bylo poznat například změněnými SSL certifikáty stránek, na které se uživatel připojoval přes HTTPS. Zákazníkům se to pochopitelně nelíbilo a po četných stížnostech s instalací Lenovo od ledna skončilo.

Na stránkách Lenova lze nalézt návod jak adware z notebooku odstranit. Pokud tedy máte běžnější model Lenova vyrobený od října 2014 do ledna 2015, a přijde Vám, že reklamy na internetu příliš neodpovídají vašim zájmům, problém dost možná bude v tomto adware.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse