Microsoft zveřejnil minimální HW požadavky systému Windows 10

20. 3. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Microsoft prozradil dobu vydání nových Windows 10 a zveřejnil také minimální hardwarovou konfiguraci, která bude nutná ke zprovoznění nového systému.

Microsoft zveřejnil minimální HW požadavky systému Windows 10

Přesné datum vydání zatím oznámeno nebylo, ale Windows 10 vyjdou během letošního léta. Co se týče minimální hardwarové konfigurace, tu Microsoft rozdělil na dvě kategorie: pro mobilní zařízení (chytré telefony) a desktopy (včetně tabletů a notebooků). Do první spadají především zařízení s úhlopříčkou 3 - 7,99", do druhé kategorie spadají zařízení s úhlopříčkou 8" a větší. Vyjímku však tvoří Windows 10 Pro, kde do kategorie dektopu spadají i zařízení s displeji 7".

Pro mobilní zařízení je minimum 512 MB RAM, 4 GB úložiště, podpora DirectX 9, hardwarové tlačítka pro zapnutí zařízení a snížení a zvýšení hlasitosti. Nicméně minimální množství RAM záleží na rozlišení displeje.

U počítačové verze systému je specifikace jednoduchá. Minimální rozlišení je 800 x 600, velikost RAM je min 1 GB pro 32-bit systém a 2 GB RAM pro 64-bit verzi. Minimální velikost disku pro 32-bit OS je 16 GB a pro 64-bit pak 20 GB. Nutné jsou tlačítka napájení, zvýšení a snížení hlasitosti, tlačítka start a zámek rotace jsou volitelné. Zařízení také musí podporovat DirectX 9, UEFI 2.3.1 a secure boot.

Krátké zprávy

Diskuse