Intel předvedl referenční tablet a dále tlačí na mobilní segment procesorů.

12. 4. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Intelu v segmentu těch nejúspornějších čipů ujel trošku vlak a konkurence v podobě ARM byla značně napřed. Intel nyní dohání konkurenci jak dotováním procesorů, tak rozšiřováním nabídky a dobře odstupňovaným výkonem.

Intel předvedl referenční tablet a dále tlačí na mobilní segment procesorů.

Ve skutečnosti má teď Intel v nabídce 3 kategorie úsporných procesorů. Atomy X5 a X7 Cherry Trail, Celeron a Pentium Braswell a Core M Broadwell Y. Všechny čipy mají spotřebu do 6 Wattů a najdou místo od notebooků, přes 2 v 1 zařízení až po tablety. Intel na konferenci Developer forum v Číně vnesl trochu světla mezi tolik modelů.

Nejviditelnější rozdíl je v ceně a výkonovém rozestupu. Obecně tedy vzestupně: Atom X5, Atom X7, Celeron, Pentium a Core M. Intel také poukazuje na nejdelší výdrž baterie s Atomem, (který se však v něčem lepším jak v tabletu téměř nezastaví) a také doporučuje používat eMMC úložiště. Tedy v tabletech a malých zařízeních s nejčastěji 64GB.Ostatní procesory už mohou využívat mSATA pro velké disky.

K účelu lepší „osvěty“ mezi výrobci představil Intel referenční pro 2 v 1 tablet s odnímatelnou klávesnicí s krycím jménem Orchid Island. Jedná se o dnes už téměř klasický 11,6 palcový tablet s procesorem Braswell a 4GB RAM s cenou mezi 300 až 350 dolarů. Je tak velmi pravděpodobné, že čínští výrobci brzy zahltí trh téměř k nerozeznání podobnými modely.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse