Ubuntu na tento rok připravuje telefon s "funkcí desktopu"

7. 5. 2015 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Výkon dnešních smartphonů a tabletů je už často na úrovni kancelářských konfigurací. Problém byl často především v operačním systému, který nedovolil výkon lépe využít.

Ubuntu na tento rok připravuje telefon s "funkcí desktopu"

Nové Windows 10, kterými by chtěl Microsoft spojit pod jednu platformu jak smartphony a tablety, tak i počítače, nabídnou možnost udělat z telefonu stolní počítač. V praxi to znamená jediné, stačí tablet, nebo telefon připojit k externímu monitoru, spárovat s myší a klávesnicí a získáte plnohodnotný počítač. Ten navíc bude umět spouštět aplikace pro mobilní a notebookovou verzi OS.

Microsoft ale nebyl první, kdo s něčím podobným přišel. Před lety zkoušela firma Canonical skrz crowdfundingovou kampaň vybrat 32 milionů na vývoj systému na bázi Ubuntu, který by zvládl to samé, ale nepodařilo se vybrat dost peněz. Nyní se však zdá, že se našel jiný partner, takový smartphone se proto dostane na trh už tento rok.

Vypadá to tedy na souboj, která firma přinese své zařízení dříve. Microsoft těží ze svých finančních možností a provázanosti platformy Windows, ale ne vždy se mu vše povede. Už na konci roku tak možná bude stačit pořídit středně vybavený telefon, který se doma po připojení k monitoru změní na počítač s dostatečným výkonem pro běžného uživatele, což nevypadá vůbec zle.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse