Prodeje tabletů klesají - výrobci hledají nová využití

21. 7. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Poptávka po tabletech postupně slábne, proto výrobci tabletů upravují své prodejní strategie a produkty. Apple i Microsoft plánují vydat velké tablety a zařízení 2-v-1 s úhlopříčkami většími než 12". Naopak Asustek a Samsung Electronics chystají levné výkonné tablety. HP, Acer a MSI se zaměřují zase na průmyslový segment.

Prodeje tabletů klesají - výrobci hledají nová využití

Jelikož se tabletů celosvětově prodá mezi 170 - 200 miliony kusy ročně, jedná se o poměrně velké množství zařízení. Jejich využití je především v segmentu IoT (internet věcí), proto mnoho výrobců stále zůstává v segmentu tabletů i přes možné finanční ztráty.

Výrobci se tak snaží upoutat nové zákazníky novými zařízeními. Apple chystá 12,9" tablet, Microsoft také plánuje tablet s větší úhlopříčkou.

Asustek, přestože v roce 2014 prodal 10 milionů tabletů, je v tomto segmentu ve ztrátě. V roce 2015 se chystá vydat produkty řady ZenPad, ale stejně očekává pokles dodávek na 7 milionů zařízení. Nicméně rok 2016 již očekává ziskový.

Samsung vydal 8" a 9,7" tablety řady Galaxy Tab A, které podporují WiFi a LTE. Ačkoliv je cena těchto zařízení značně vyšší než cena konkurenčních tabletů, došlo k poklesu cen oproti předchozí generaci.

HP, Acer, Asustek a MSI cílí na průmyslový segment, kde jejich tablety mohou zaujmou firmy především nízkou cenou v porovnání s průmyslovými PC. Přestože je výkon průmyslových tabletů nižší než u PC, jejich cena je a 30 - 50% nižší.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse