Mobilní Nvidia GeForce GTX980 klepe na dveře

16. 9. 2015 13:50    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Ač se výrobci sebevíc snaží snižovat spotřebu, co to jde, u herních komponent, především grafických karet to jde pomalu. Jeden z hlavních důvodů je výrobní proces, který se u grafických čipů zastavil na 40 nm a na pokročilejší si budeme muset počkat.

Mobilní Nvidia GeForce GTX980 klepe na dveře

Nvidii to však příliš nevadí a i přes nepříznivý výrobní proces plánuje velmi výkonnou herní grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 980. Chybějící M není překlep, ale pravděpodobné nové označení karet s TDP 100 až 185W. Nvidia chce, aby karty výkonnostně odpovídaly desktopovým modelům. To je chvályhodné, ale v notebookových případech je problém s maximálním vyzářeným teplem TDP. Zde však Nvidia využila zajímavou možnost nechat na výrobcích notebooků, jak věří svému chlazení.

Nvidia GeForce GTX980 v noteboocích bude pravděpodobně plně aktivní desktopové jádro, které si bude moci výrobce nastavit výkonnostně podle dimenzování svého chlazení, u obyčejnějších modelů bude karta omezena na už vysokých 100W a u extrémních modelů se TDP zastaví na 185W. Takový extrémní model nedávno představil Asus vybavený dockovací stanicí s vodním chlazením.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se výrobci notebooků s takto modifikovatelným čipem poperou a v jakých formách přinesou. Každopádně se začínáme dostávat do fáze, kdy začínají „mobilní“ grafické čipy výkonnostně dohánět ty mobilní a s novým výrobním procesem to bude ještě vyrovnanější.

Zdroj: Polygon.com

Krátké zprávy

Diskuse