Nvidia inovuje nižší řadu grafik přídomkem MX

29. 12. 2015 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Jedním z největších omezení výkonu mobilních grafických karet je především propustnost paměťového subsystému. Nvidia plánuje nižší řady grafických karet trochu popohnat.

Nvidia inovuje nižší řadu grafik přídomkem MX

Mobilní grafické karty, od Nvidie až po GTX 960M, která patří do vyšší střední třídy používají téměř výhradně pouze obyčejné paměti DDR3 spolu s 64 bitovou sběrnicí. To stačí pouze na teoretickou maximální propustnost 14,4 GB/s. Pokud by byla použita výkonnější paměť typu GDDR5, propustnost by stoupla více než dvakrát. I u levných čipů.

To proč jsou levné levnější čipy takto „mrzačeny“ není nic složitého. Pomalejší paměť sice je levnější, ale šetří se především na čipech, které jednoduše nemají GDDR5 řadič. Nvidia ale nejspíš připravuje modernizované čipy řady 900 právě s GDDR5 řadičem. Konkrétně karty 920M, 930M a 940M se v budoucnu objeví s přídomkem MX. Ten tedy může, ale nemusí znamenat využití rychlejších pamětí.

Při koupi nových notebooků tak bude ještě důležitější sledovat jakou videopamětí je vybavena dedikovaná grafická karta. Výkon totiž může vzrůst až o třetinu.

Zdroj: NotebookCheck.com

Krátké zprávy

Diskuse