Microsoft Windows 10 budou zabírat méně místa na disku

18. 3. 2015 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Microsoft u nových Windows optimalizuje velikost obsazeného místa systémem. To se bude hodit nejen vlastníkům tabletů s 16 GB či 32 GB úložištěm, ale i ostatním, nicméně i tato úspora má malý háček.

Microsoft Windows 10 budou zabírat méně místa na disku

Jedním z prvků úspory místa je komprese dat operačního systému. Ta by měla dle informací Microsoftu ušetřit až 1,5 GB volného místa u 32-bit systému a až 2,6 GB u 64-bitové verze systému.

Tato možnost komprimace již existuje u Windows 8.1, ale jelikož není automatická, museli výrobci sami upravit instalace sytému tak, aby ke kompresi došlo. Navíc komprese s sebou nese nepříjemného strašáka, kde uložená data je občas nutné přečíst a použít, což vyžaduje dekompresi dat, což obnáší vyšší nároky na výkon procesoru i velikost RAM. Proto Windows 10 sám otestuje počítač, zda kompresi a dekompresi dat bude zvládat a podle toho data buď zabalí či nikoliv. Stejně tak budou komprimovány aplikace z Windows Store. Komprimace se bude týkat jak Windows 10 pro počítače, tablety, notebooky ale i pro telefony.

Další místo se ušetří (alespoň u počítačů s dodávaným OS) odebráním recovery oddílu disku. Windows 10 umožní obnovu do továrního nastavení a tak není nutné již mít systémová data zdvojená na disku. Další výhodou je, že po návratu do továrního nastavení bude systém stále aktualizován a nebude třeba stahovat všechny update znova.
Problém může nastat při poškození systémových dat nebo při nutnosti obnovy systému do předchozího stavu., nicméně Windows 10 budu i nadále podporovat možnost vytvoření DVD či flash pro obnovení systému.

Shrnuto a podtrženo, někteří uživatelé by mohli ušetřit až 6,6 GB volného místa na disku.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse