Microsoft má SQL server pro Linux

10. 3. 2016 00:09    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Kdysi neprůstřelné ekosystémy se začínají čím dál více prolínat. Doba cloudová nám umožnila používání řady nástrojů nezávisle na platformě našich notebooků (Windows / Mac / Linux), podobných věcí se možná častěji dočkáme i na opačném konci IT spektra - u serverů. Microsoft vydal svůj databázový SQL engine pro Linux. Zatím se jedná jen o preview, nicméně plná verze SQL serveru z díly Microsoftu by se na Linuxu měla objevit v roce 2017.

Microsoft má SQL server pro Linux

Microsoft pod vedením Satya Nadella značně přehodnotil své plány ohledně ostatní platforem. Objevují se tak aplikace pro Andorid i iOS nebo utility pro monitorování Linuxových serverů a nyní i přichází první náznak SQL serveru pro Linux.

Příchod SQL serveru od Microsoftu pro Linux je zdá se velmi logický. V oblasti serverů je Linux velmi silný. Je tady velmi nepravděpodobné, že by firmy začali hromadně přecházet z Linuxu na Windows server. Také že by začali apache či jiné www servery vyměňovat za IIS není příliš reálné. Nicméně možnost výměny SQL serveru je z těchto možností nejpravděpodobnější.

Nejsilnějším odbytištěm budou pravděpodobně servery běžící v cloudu Azure, kde lze již nyní u Microsoftu provozovat servery s Linuxem.

Zda se SQL servery od MS na Linuxu ujmou je otázka, nicméně v roce 2017 tu možnost provozovat SQL server z dílny Microsoftu na Linuxu bude.

Zdroj: theregister.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse