Fujitsu zmodernizovalo notebooky, na scénu se vrací i mobilní pracovní stanice Celsius

30. 3. 2017 21:22    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Fujitsu oznámilo několik novinek ze svého produktového portfolia, především pracovních notebooků. V nabídce jsou jak managerské, tak klasické korporátní stroje, společným jmenovatelem je vysoká modularita. V Nabídce je i několik konvertibilních strojů. Po delší době se u Fujitsu vracejí i k mobilním pracovním stanicím.

Fujitsu zmodernizovalo notebooky, na scénu se vrací i mobilní pracovní stanice Celsius

Omlazena byla především ucelená modelová řada Fujitsu LIFEBOOK U7 o modely U727, U747 a U757 o velikostech 12,5", 14" a 15,6". V této řadě výrobce předpokládá největší kusové prodeje. Jde o nástupce modelu U745, který byl vyráběn v jediné velikosti. Poslední číslovka v označení značí generaci procesorů Intel, nové modely jsou tedy vybaveny 7. generací mobilních procesorů Intel Core. Všechny nové modely mají uvnitř stejnou základní desku. Fujitsu zachovává uživatelsky příjemnou přístupnost vyměnitelných součástí (SSD/HDD, RAM, baterie atp.). Všechny velikosti mají standardizovaný poprt replikátor / dokovací stanici (konektor na spodku notebooku).

Ukázkou technických možností a dovedností výrobce je 13,3" notebook FUJITSU LIFEBOOK U937, nejlehčí notebook z nabídky s váhou 920g. Podle neoficiálních informací byl konstruktéry původně navržen tak, že vážil cca 800g, ale evropské marketingové oddělení si vyžádalo vyšší váhu, kvůli požadovanému subjektivnímu pocitu vyšší robustnosti. Notebook může být vybaven snímačem krevního řečiště v dlani PalmSecure (vlastní bezpečnostní řešení od Fujitsu, nabízí pro většinu pracovních modelů Lifebook). V nabídce je i klasická čtečka otisku prstu. Full-HD IPS LCD bude mít matný povrch, volitelně dotykový. V prodeji by měl být dostupný cca v polovině dubna. Startovací cena se bude pohybovat kolem částky 1200 EUR. Fujitsu nabízí i zakázkové konfigurace od jednoho kusu.

Mezi další novinky patří FUJITSU Tablet LIFEBOOK P727, konvertibilní notebook s 12,5" LCD překlopným přes dva klouby o 360° (u Fujitsu tento způsob poprvé). FUJITSU STYLISTIC R726 (2v1 s oddělitelnou klávesnicí) byl nahrazen modernějším R727. Omlazeny byly také modely S9 a T9, především o nové procesory. Modelová řade Lifebook E7 zůstává prozatím na procesorech 6. generace, kvůli korporátním zákazníkům, kde stále někteří vyžadují podporu Windows 7/8/8.1 (7. generace Intel Core je totiž podporována již jen ve Windows 10, starší operační systém MS na nich spustíte, ale bez specializovaných ovladačů).

Vedle modernizovaných novinek se Fujistsu také po jisté odmlce vrací k mobilním pracovním stanicím nesoucím označení Celsius, konkrétně půjde o model FUJITSU Workstation CELSIUS H970. Jedná se o 17" notebook osaditelný certifikovanými (pro pracovní nasazení) grafickými kartami až NVIDIA Quadro P5000. V ČR by tento model měl být dostupný v druhé polovině dubna.

Krátké zprávy

Diskuse