Základní herní notebook, nejnovější Intel Core i5, GTX 1050 Ti, ASUS TUF FX504

17. 5. 2018 06:14    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Asus uvedl na český trh svoji nejnovější herní řadu TUF Gaming (The Ultimate Force). Slovo Ultimate může vypadat hezky, ale má více významů, v tomto případě jde o spodní okraj výkonu herních notebooků, daný především základní herní grafickou kartou s Direct X12. Výrobce klade velký důraz na chlazení, což místy zní více jako marketing než realita, kterou ukážou testy. Zajímavě vypadají parametry klávesnice, Asus slibuje 2x větší odolnost.

Základní herní notebook, nejnovější Intel Core i5, GTX 1050 Ti, ASUS TUF FX504

Čtyřjádrový procesor Intel Core i5-8300H, z nejnovější generace mobilních procesorů Intel dokáže pracovat až na frekvenci 4 GHz (Asus pro FX504 uvádí 3,9 GHz) a ovládat 64 GB RAM. Součástí procesoru je grafické jádro Intel UHD Graphics 630, Asus však logicky tento notebook nabízí včetně dedikovaného grafického čipu NVIDIA GeForce GTX 1050 nebo 1050 Ti s vlastní 4GB video-pamětí.

Rozměry notebooku jsou dány 15,6" Full-HD IPS displejem, s matným povrchem. Výrobce udává tloušťku 2,5 cm (pravděpodobně klasiky bez započtení gumových nožiček) a váhu nejlehčí konfigurace 2,3 kg.

ASUS TUF Gaming FX504 - pohled na clazení
ASUS TUF Gaming FX504 - pohled na clazení

Velký důraz je výrobcem kladen na chlazení, Asus jej nazývá HyperCool což zahrnuje Anti-Dust Cooling (ADC) s funkcí Fan Overboost. ADC optimalizuje proudění vzduchu tak, aby nasáté nečistoty vycházely ven dvěma speciálními trubicemi a snížili tak množství prachu usazovaného na žebrech chlazení. Fan Overboost je nástroj pro nastavení otáček, potažmo hlučnosti chlazení. Dvojice ventilátoru a heatpipe (tepelná trubice pro distribuci tepla), chladí CPU i GPU zvlášť. Odvážně mi zní tvrzení, že víko, které v otevřené poloze z části překrývá zadní výdechy, je navrženo tak, aby optimalizovalo proudění vzduchu, ve prospěch chlazení, na to jsem opravdu zvědav. Umístění jednoho z ventilátorů, pod klávesy WASD, má snižovat jejich zahřívání.

Životnost klávesnice je udána množstvím 20 milionů úhozů, dosavadní standard (podle Asusu) byl poloviční. Podsvícená klávesnice má zvýrazněné klávesy WASD a z poloviny rozšířený mezerník. Oceňuji znatelné mezery mezi funkčními klávesami F1-F12, naopak mi vadí přílišné splynutí numerického bloku s šipkami a hlavním blokem klávesnice.

ASUS TUF Gaming FX504 - klávesnice
ASUS TUF Gaming FX504 - klávesnice

Levnější konfigurace (FX504GD-E4112T) s levnější grafikou (1050) v sobě ukrývá klasický respektive hybridní HDD Seagate FireCuda, který podle oficiálních údajů až 5x zrychluje práci disku. Oficiální údaje o FIreCuda říkají, že v sobě ukrývá mezipaměť v podobě NAND flash, údaj o velikosti však schází, kapacita rotační části je 1 TB. Dosavadní hybridní HDD (na trhu jsou již několik let) se zatím příliš neprosadily, výsledky byly málo přesvědčivé, asi i proto nabízí Asus v dražší konfiguraci (FX504GE-DM122T) výkonnější kombinaci M.2 SSD 128 GB + HDD 1 TB.

Draží konfigurace (aktuálně jsou ohlášeny celkem dvě) s výkonnější grafickou kartou (1050 Ti) zároveň nabízí LCD panel se starší TN zobrazovací technologií, pro někoho překvapení, pro skalní hráče očekávatelný parametr, kvůli rychlejšímu překreslování obrazu. V ostatních parametrech jsou už obě konfigurace totožné, zmíním 8GB RAM (2 sloty), Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1 a soupis konektorů: 2x USB-A 3.0, 1x USB-A 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x LAN RJ45 a duální audio-jack. Aktuální ceny (květen 2018) včetně DPH jsou 22.990,- a 25.990,- Kč.

Krátké zprávy . Představení . Monitor trhu

Diskuse