14'' pracovní notebook, výběr rozhraní, profi zabezpečení, Fujitsu Lifebook E548

16. 10. 2018 06:22    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Fujitsu se specializuje především na pracovní notebooky. Modely s označením Lifebook E se řadí do pomyslného středu nabídky zpracování a výbavy. E548 je nejvybavenějším z nejnovější generace 14" velikostní varianty této modelové řady. Svou velikostí a výbavou je určen pro časté nasazení pro často cestující uživatele z řad firemních zákazníků, oblibu by mohl nalézt i u technicky zaměřených studentů.

14'' pracovní notebook, výběr rozhraní, profi zabezpečení, Fujitsu Lifebook E548

Začátkem roku jsem v redakci testoval Fujitsu Lifebook E448, variantu s menší nabídkou volitelné výbavy. Oba modely jsou si velmi podobné, vzhledově i výbavou. Vnější parametry a ovládací prvky jsou tabulkově totožné, nabídka základních rozhraní a displejů rovněž. Rozdíly jsou v procesorech, rychlosti paměti, možnosti dokování a nabídce zabezpečení.

Fujitsu Lifebook E548 - levý bok notebooku
Fujitsu Lifebook E548 - levý bok notebooku

E548 oproti E448 nabízí novější procesory 8. generace, běžně osazovaný Intel Core i5-8250U i o něco výkonnější variantu i5-8350U. Podobná situace je i ve vyšší řadě procesorů, kde je nabízen běžnější Intel Core i7-8550U a výkonnější varianta i7-8650U. Novější procesory sebou nesou možnost osazení rychlejší operční paměti RAM DDR4 2400 oproti 2133. Nabídka procesorů se rozšířila i směrem k lepší ceně, pro E548 lze objednat i procesor Intel Celeron 3965U.

Fujitsu Lifebook E548 - čelo, zadek a oba boky s hlavními porty
Fujitsu Lifebook E548 - čelo, zadek a oba boky s hlavními porty

Dalším zásadním rozdílem, pro komfort návratů do kanceláře, je dokovací konektor, kterým lze pohodlně a pohotově připojit notebook k externím zařízením, především monitor a klávesnice s myší, ale i další periferie jako třeba tiskárna nebo firemní síť po kabelu (rychlejší a bezpečnější než WiFi). Dokovací stanice jediným zaklapnutím připojí notebook i k napájení. Osobně vnímám toto klasické dokování ještě stále praktičtějším než je novější trend v podobě USB-C / Thunderbolt, ikdyž díky nim mohou být notebooky zase o něco tenčí. E548 umí volitelně nabídnout i čtečku SmartCard pro bezpečné přihlašování uživatele čipovou kartou, v některých zemích i občanským průkazem, pravděpodobně brzy i v ČR.

Fujitsu Lifebook E548 - pravý bok notebooku
Fujitsu Lifebook E548 - pravý bok notebooku

Ceny se dle výbavy mohou pohybovat v rozmezí 20 až 40 tisíc KČ včetně DPH, firemní zákazníci se tedy po odečtení DPH mohou s náklady dostat i pod 20 tisíc. Fujitsu tradičně nabízí zákaznické konfigurace na přání, kde lze volit různé kombinace procesorů, paměti a SSD, ale i takových "detailů", jako je webkamera, TPM nebo čtečka otisku prstu atd. Volit lze i z několika variant operačního systém Windows 10, z nichž některé běžný uživatel ani nezná.

Krátké zprávy . Představení

Diskuse