viaHome - kompletní služby T-Systems na doma

23. 3. 2010 18:30    Rubrika: Komerční sdělení

Zájemci hledající komplexní balík síťových služeb počínaje vysokorychlostním připojením k internetu přes VoIP až po televizi, případně kteroukoliv z nich samostatně, se mohou zaměřit na nabídku společnosti T-Systems. Komplexní balík všech služeb dohromady se jmenuje viaHome. Jednotlivé služby si krátce popíšeme v následujícím textu.

viaHome - kompletní služby T-Systems na doma

Společnost T-Systems se orientuje především na podnikovou klientelu, tzn. jak na nadnárodní koncerny, tak i významné lokální společnosti. V roce 2005 však rozšířila svoje portfolio o řešení pro domácí uživatele prostřednictvím služby viaHome. Ta zahrnuje služby z oblasti poskytování internetové konektivity, IP telefonie a digitální kabelové televize. Tyto služby nabízí především v novostavbách moderních bytových komplexů.

Vysokorychlostní internet viaGIA

Vysokorychlostní internet nazvaný viaGIA je tvořen formou trvalého připojení využívající optických vláken. Mezi hlavní vlastnosti patří vysoká rychlost, ale také kvalita připojení a jednoduchý provoz. Na výběr je z trojice tarifů, kdy základní viaGIA Light nabízí za 399 Kč bez DPH rychlost downloadu 10 Mbit/s, upload je stanoven na 4 Mbit/s.

Zbývající dva tarify mají symetrické rychlosti, tedy hodnoty pro download i upload jsou stejné. viaGIA Comfort stojí 699 Kč bez DPH a nabízí 25 Mbit/s, nejvyšší viaGIA Ultra přinese rychlost dokonce 100 Mbit za 1299 Kč bez DPH. Množství přenesených dat přitom není nikterak zpoplatněno. Veškeré podrobnosti jsou k nalezení na stránkách viaGIA.

Pokud máte již doma přípojku od T-Systems stačí službu jen objednat, připojit router a k němu následně počítače v domácnosti. Máte-li jeden počítač, lze jej připojit přímo do jeho síťové karty bez potřeby dalších zařízení (směrovače či modemu). T-Systems nabízí kabelový nebo Wi-Fi router za zvýhodněnou cenu při podpisu smlouvy na 12 nebo 24 měsíců. Internet lze vyzkoušt na 3 týdny zdarma. Stačí připojit LAN kabel do připravené přípojky, do internetového prohlížeče zadat jakokoli WWW adresu a automaticky naskočí stránka služby viaGIA. Zde vyplníte formulář pro zkušební připojení a cca do 30 min je služba zprovozněna.

Telefonní služby viaPhone

Pokud často telefonujete, zajímavou službou je viaPhone, využívající technologii VoIP (Voice over Internet Protocol). Dovolat se přitom můžete do pevných i mobilních sítí v ČR a také ve světě. Volání v rámci sítě T-Systems je pak zdarma.

Zájemci mohou volit buď samostatný tarif viaPhone Standard za 199 Kč bez DPH, nebo při současném objednání se službou viaGIA jeden z výhodnějších tarifů viaPhone Combi (119 Kč bez DPH) či viaPhone Combi Plus za 149 Kč bez DPH. Podrobný rozpis cen za volání je k dispozici na stránkách viaPhone.

K testu jsme měli zapůjčený VoIP bezdrátový telefon SIEMENS Gigaset C470 IP. Základnová stanice telefonu se připojí LAN kabelem do routeru podobně jako počítač. Ktelefonu je dodávána další dobíéjecí stanice v podobě stojánku, kam lze kdykoliv telefon založit a dobít tak vyměnitelné Ni-MH baterie. Pro případ, že nemůžete telefon najít po bytě, zmáčknete na základnové stanici "vyhledávací" tlačítko a telefon začne znovit.

Přenos telefonních hovorů byl čistý bez nežádoucího zkreslení, Problém byl jen s připojením do některých jiných konkurenčních VoIP sítí. Např. do sítě UPC jsem se nemohl dovolat, ale těžko řící, od kterého poskytovatele problém pochází.

Digitální kabelová televize viaTV

Zájemci o televizní vysílání si mohou zvolit službu viaTV, skládající se ze 4 variant lišících se počtem přijímaných programů. Základní volbou je viaTV Basic se 20 programy, představující alternativu k pozemnímu digitálnímu vysílání. Měsíční cena je 125 Kč bez DPH. Následující viaTV Complet obsahuje již 40 programů a měsíčně vyjde na 319 Kč bez DPH. Na přelomu roku přibylo také HD vysílání.

Předposlední viaTV Premium nabízí 43 programů, v nichž divák nalezne televizní kanály z nabídky Complet doplněné o préminové kanály rodiny HBO. Nejvyšší variantou je viaTV Cinema s 45 programy, přidávající k obsahu varianty Premium navíc kanály Cinemax a Cinemax 2. Rozpis konkrétních programů a další informace jsou k nalezení na stránkách viaTV.

Pro příjem TV signálu přes datový kabel, dodává T-Systems dekodér (IP set-top box) Motorola. Zařízení je vyvedeno v decentní černé barvě, takže bez problému "zapadne " do obývacího pokoje kde vkusně doplní další přítomná zařízení. Samotné připojení je opět snadné. LAN kabelem připojíte TV dekodér do přípojky T-Systems. Samotnou TV dnes asi nejvíce lidí bude k dekodéru připojovat kabelem HDMI. Pro uživatele se staršími televizory je zde připraven i SCART konektor.

Dekodér se ovládá přibaleným dálkovým ovladačem. K dispozici je příjemný přehled jednotlivých kanálů s programem kde najdete čas vysílání pořadů včetně krátkého popisu (nefunguje bohužel u všech kanálů). Uživatel si může nastavit automatické spuštění vybraného pořadu v době jeho vysílání takže nemusí sledovat hodiny a hlídat si začátek očekávaného pořadu. Prvotní pořadí programů přednastavené poskytovatelem lze v uživatelském menu libovolně změnit, dále je možné jednotlivé kanály zamykat rodičovským zámkem. Kvalita přenosu obrazu byla během testování bezproblémová. Během 3 měsíců testování jsem ale párkrát zaznamenal několikaminutové výpadky služby. Jako vylepšení bych uvítal TV dekodér s vestavěným HDD a možností ukládání pořadů, které jsou vysílány v době, kdy není uživatel doma.

Komerční sdělení

Diskuse