Software Defined Storage – nástroj na zkrocení dat

3. 9. 2015 14:50    Rubrika: Komerční sdělení

Neutuchající exploze dat je nepochybně průvodním jevem současnosti. Oproti tomu datová prostředí musejí stále fungovat pružně, bezchybně a v neposlední řadě ekonomicky. Nástrojem, který si s tímto rozporem umí poradit, je právě Software Defined Storage – virtualizace v oblasti ukládání dat.

Software Defined Storage – nástroj na zkrocení dat

Základním principem je plné oddělení datových úložišť od fyzických datových nosičů, a to i na úrovni jednotlivých diskových polí. Pevné disky se sdruží do jediného poolu, se kterým lze pak zcela flexibilně pracovat a plynule jej rozšiřovat. V souvislosti se zaváděním SDS je však třeba znát odpovědi na celou řadu otázek. Pro koho je vhodný a pro koho naopak ne? Na co si dávat pozor? Co v této oblasti dělají přední výrobci úložišť? Na tyto a další otázky bude hledat odpovědi ve své přednášce na jubilejním 10. ročníku Data Storage Workshopu Luděk Šafář (ve společnosti EMC CZ a SK řídí presales team). K tomuto velmi aktuálnímu tématu budou mít ještě co říci další odborníci, a to Jan Petrák se společnosti Abacus Electric, jenž se zaměří na výhody a nevýhody oddělení fyzické a aplikační vrstvy v případě storage a využití potenciálu SSD disků. Účastníci konference budou též seznámeni s projektem Ceph, open source SDS, který umožňuje sestavit a provozovat distribuovaná úložiště na komoditním hardwaru. Průvodci projektem se stanou Miroslav Kořen, Territory Manager společnosti SUSE LINUX a jako vývojář open source softwaru Nathan Cutler podílející se na vývoji SUSE Enterprise Storage (SES) a zároveň přispívající do projektu Ceph jako člen týmu, který se stará o stabilní verze a backporty.

Společnost Exponet připravuje pro letošní 10. ročník ročník konference speciální program, ve kterém se dále soustředí na následující témata: infrastruktura datových center, dostupnost dat a zálohování ve virtuálním i fyzickém prostředí. Bude rovněž představena případová studie realizace non-IT infrastruktury ostravského Národního superpočítačového centra IT4Innovatioons, jehož superpočítač se řadí mezi 40 nejvýkonnějších superpočítačů světa.

Data Storage Workshop se koná 22. září 2015 v Konferenčním centru City v Praze 4. Registrační formulář, program, představení přednášejících a profily partnerů naleznete na www.dsw.cz.

Komerční sdělení

Diskuse