Kompaktní a úsporná tiskárna k notebooku. Jak ji vybrat?

13. 9. 2019 07:00    Rubrika: Komerční sdělení

Na trhu nyní najdeme slušný výběr ''domácích'' tiskáren s kompaktními rozměry, které jsou jako dělané pro tisk z notebooku nebo tabletu. V článku se dozvíte, jak se v nabídce zorientovat, a na co si při výběru dávat pozor. Na závěr přihodíme 3 tipy na ekonomické kompaktní tiskárny.

Kompaktní a úsporná tiskárna k notebooku. Jak ji vybrat?

Inkoust nebo laser?

Ve firmách se nejčastěji setkáte s velkými laserovými tiskárnami, jelikož jsou rychlé a při tisku ve větším množství úspornější. Existují sice i kompaktnější modely laserových tiskáren, nicméně na domácí použití se nehodí, protože nejsou vhodné k tisku fotografií.

Inkoustové tiskárny v porovnání s laserovými vynikají nejen svou všestranností, ale i nižší pořizovací cenou a větším výběrem modelů s kompaktními rozměry. Za velmi nízkou cenu tak můžete mít multifunkční zařízení, se kterým můžete nejen tisknout textové dokumenty a fotografie, ale taky skenovat či kopírovat. Přitom tiskárna nezabere zbytečně moc místa.

Výdaje na provoz tiskárny

Při výběru tiskárny byste měli věnovat pozornost nejen pořizovací ceně tiskárny, ale také ceně náhradních inkoustů. Je běžnou praxí, že firmy prodávají tiskárny za velmi nízké ceny a následně vydělávají na prodeji náplní. Často se dokonce stává, že cena catridgí přesáhne pořizovací cenu nové tiskárny!

Pokud je pro vás ekonomický tisk prioritou, vyberte si takový typ tiskárny, který má oddělené zásobníky pro každou ze 4 barev inkoustů. Některé modely totiž mají jen dvě cartridge, a to černou a barevnou, která obsahuje zbylé tři barvy. Cartridge je pak nutné kompletně vyměnit, i pokud dojde jen jedna z těchto tří barev. Je tu samozřejmě i možnost pořídit kompatibilní náplně do tiskárny. Zpravidla jsou kvalitou i výtěžností srovnatelné s těmi originálními, ale jejich cena může být až několikanásobně nižší.

Tisknou, skenují, kopírují

Kromě tisku, kopírování a skenování mohou mít moderní multifunkční tiskárny ještě řadu dalších funkcí. Rozhodně doporučujeme pořídit model s funkcí bezdrátového připojení přes Wi-Fi. Tak můžete tiskárnu napojit např. i na mobilní telefon nebo tablet. Další užitečnou funkcí je automatický oboustranný tisk a tisk fotografií bez okrajů. Zaměřte se vždy jen na funkce, které budete skutečně využívat, jelikož za každou z nich si v ceně tiskárny připlatíte.

Tipy na kompaktní tiskárny k notebooku

Na závěr pro vás máme tipy na 3 kompaktní inkoustové tiskárny. Vybrali jsme zástupce značek HP, Canon a Epson a porovnali nejen jejich průměrné pořizovací ceny, ale i ceny originálních a kompatibilních náplní a náklady na tisk jedné strany A4.

TiskárnaPrůměrná pořizovací cenaCena originálních náplníCena kompatibilních náplníŽivotnost náplně (při 5% pokrytí)Náklady na tisk s orig. náplněmi (1 str. A4)Náklady na tisk s komp. náplněmi (1 str. A4)
HP OfficeJet Pro 62301890,-2399,-1249,-1000 + 3* 400 str. A45,993,12
Canon Pixma iP1106245,-658,-299,-191 + 249 str. A43,451,57
Epson L 3823596,-636,-516,-5700 + 3* 6400 str. A40,110,09

Tabulku zpracoval prodejce náplní do tiskáren Miroluk.cz.

Komerční sdělení . Příslušenství

Diskuse