2003 - rok bezdrátu a širokých displejů

30. 12. 2003 00:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Dnešní článek přináší malé ohlédnutí za uplynulým rokem. Ohlížím se samozřejmě na dění kolem notebooků. Jednou z nejvíce skloňovaných technologií roku 2003 byla bezdrátová síťová komunikace. V druhé polovině roku byly pro mě nejzajímavější širokoúhlé displeje. Poohlédneme se za Tablety, ukládáním dat a sloučením dvou velkých značek.

V roce 2003 byla na serveru NOTEBOOK.cz každý týden uveřejněna jedna recenze notebooku, pravidelně jsme prováděli monitor trhu, přinesli jsme přehled příslušenství, zpravodajství z oblasti nových technologií a další informace z dění kolem notebooků. Zde je malé shrnutí nejdůležitějších témat uplynulého roku.

2 roky záruky
Od 1. ledna roku 2003 vstoupil v planost zákon, který nařizuje nejméně 2 roky záruky i na nové notebooky vyrobené od 1.1.2003. Tento zákon uvítali především spotřebitelé: nic není dokonalé, a tak i notebook se může pokazit. Na rozdíl od stolních PC je pozáruční servis notebooků často tak drahý, že se ani nevyplatí opravu provádět. Delší záruka přinesla nespornou výhodu uživatelům, kteří si pořizují nový notebook.

Bezdrátové sítě a Centrino
V lednu Intel představil světu technologii Centrino - novou značku mobilní technologie pro svá budoucí zařízení mobilní výpočetní techniky. Nová značka představuje soubor technologií společnosti Intel určených pro notebooky. Zavedením značky Centrino označuje Intel poprvé kombinaci více technologií jedním názvem. Hlavní součástí Centrina je zcela nový procesor Pentium M, který jako první z procesorů Intel určených pro notebooky nebyl odnoží desktopového procesoru, ale byl od počátku navrhován přímo pro notebooky. V ČR se Centrino oficiálně představilo až v druhé polovině března 2003. Těsně po uvedení Centrina na trh v ČR, uvedl NOTEBOOK.cz jako první recenzi jednoho z nových notebooků (Acer TM800) obsahujících procesor Pentium M. Centrino značnou měrou přispělo k popularizaci bezdrátové síťové technologie (Wi-Fi) standardu 802.11b. V průběhu roku se postupně dostaly integrované bezdrátové moduly do notebooků všech značek. Koncem roku jsou již nabízeny modely se standardem 802.11g, které poskytují bezdrátovou přenosovou rychlost až 54Mb/s.

Tablet PC
Na přelomu roku 2002/2003 uvedlo v ČR několik hlavních výrobců své první Tablety, povětšinou založené na procesoru Pentium III M, ale také Crusoe. NOTEBOOK.cz byl opět při tom a jako první v ČR testovala naše redakce tablet s druhým jmenovaným procesorem. Nástup tabletů na trh byl však velmi pozvolný především kvůli absenci české podpory operačního systému Windows XP Tablet PC Edition, která trvá dodnes. Centrino se do Tabletů dostalo až v druhé polovině roku, kdy Intel uvedl také ULV (UltraLowVoltage) varianty procesoru Pentium M. To bylo v červnu. První tablet s Centrinem se v ČR oficiálně objevil v červenci. Dnes nabízí většina tabletů procesor Pentium M od Intelu. Pořídit lze také Antaur od společnosti VIA.

Širokoúhlé displeje a výkonné grafiky
Rok 2003 byl také ve znamení výkonných grafických karet. Mnoho současných notebooků se stolním PC vyrovná nejen na poli výpočetního výkonu, ale také v oblasti grafiky. Nejvíce zastoupenou značkou je ATI, které zpočátku nabízelo grafické chipy Mobility Radeon 7500 s vlastní pamětí 32 MB. Výkonnější chipy Radeon 9000 a 9200 nabízely i 64 MB a koncem roku vstoupily na trh i modely jako 9600 Pro s možností volby až 128 MB vlastní videopaměti. Mezi nejvýkonnější karty nabízené na trhu se koncem roku dostala také nVidia GeForce FX Go5600 s 64 MB vlastní videopaměti. Rozvoj výkonných grafických karet pro notebooky s sebou přinesl také širokoúhlé LCD displeje pro notebooky. Nástup širokých displejů začal během letních prázdnin a pokračoval až do konce roku. Displeje s širokoúhlým rozlišením dnes nabízejí téměř všechny značky na trhu v ČR.

Ukládání dat
Na český trh se počátkem roku dostaly první DVD vypalovačky do notebooků. Přistupovaly ale i další změny v technologiích ukládání dat. Na trhu bylo vidět stále více USB Flash pamětí. 3.5" disketové mechaniky pozvolna ustupovaly z notebooků a dnes je nalezneme jen v málokterých nových modelech. Stále více multimediálně zaměřených notebooků začalo nabízet i integrované čtečky paměťových karet, používaných především v digitálních fotoaparátech. Dnes jsou v nabídce i kombinované čtečky až pro 4 různé formáty paměťových karet. Nejrozšířenějším zařízením na ukládání dat v notebooku se však během roku 2003, vedle pevného disku, stala kombinovaná DVD/CD-RW optická mechanika. U pevných disků se koncem roku objevily i modely se 7200 otáčkami za minutu.

Sloučení značek HP a Compaq
Ke spojení firem HP a Compaq došlo sice již v květnu 2002, ale teprve v létě roku 2003 se na trhu v ČR objevil první notebook, který byl zcela nově vyvinut ve sloučené společnosti a nesl označení HP i Compaq. Jednalo se o model Compaq nx9000/9005/9010. Po fúzi obou společností se ještě nějakou dobu modely notebooků vycházejících z předchozího HP označovaly jako Omnibook a modely vycházející z Compaqu jako EVO. V důsledku spojení obou firem zanikla ke stejnému dni firma Compaq bez likvidace a její jmění přešlo na nástupnickou společnost HP. V současnosti je situace taková, že všechny nové notebooky nového HP ponesou modelové označení Compaq. Abych to ještě více ujasnil … Compaq se tak stal modelovým označením notebooků podobně jako je ThinkPad u IBM, VAIO u SONY nebo třeba Satellite u notebooků Toshiba.

Ostatní

Diskuse