Jaký bude rok 2005 na poli mobilních CPU?

29. 12. 2004 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Rok 2004 nezadržitelně končí a čeká nás rok 2005, na který v oblasti mobilních procesorů zřejmě dlouho nezapomeneme. Co nás v něm snad čeká?

Jaký bude rok 2005 na poli mobilních CPU?

O tom, že bude segmentu notebooků stále dominovat Intel, není pochyb. Nebude však mít již natolik markantní převahu nad AMD, jako tomu bylo doposud. V oblasti velikých DTR notebooků, kde je kladen důraz na výkon, budou Athlony 64 čím dál více tlačit na méně výkonné (a přesto více topící) dožívající Mobile Pentium 4.

V hlavním segmentu bude na počátku vše jako doposud: skvělý procesor Pentium M nemá konkurenci. VIA má sice CPU se srovnatelnou a nižší spotřebou, avšak se zoufalým výkonem, AMD zase disponuje u svých 90nm Athlonů 64 vyšším výkonem, ale i vyšší spotřebou (35W oproti 21-27W u Pentií M je rozdíl, znamenající třeba hodinu výdrže na baterie). Intel navíc posílí Pentium M na místě jeho největší slabiny - FSB (zvýší se ze 400 na 533MHz).

Rozdíl ve spotřebě mobilních CPU se ale pravděpodobně setře chystanou novou revizí 90nm AMD procesorů, které by měly být o 24% úspornější než jsou stávající. Nesmí se také zapomínat na fakt, že Athlon 64 má již v sobě integrovaný téměř celý northbridge čipsetu, který má v případě nové čipové sady Intel 915M spotřebu cca 5W. Z hlediska úspory se tedy situace vyrovná a ve výhodě by mělo být AMD. Nesmíme však zapomínat na mocné marketingové masáže Intelu nebo cenová zvýhodnění sad Centrino, kde ODM výrobce dostává významné slevy při zakoupení celého setu (procesor, čipová sada i bezdrátová síťová karta - vše od Intelu)... Dle posledních informací se snaží i s tímto AMD bojovat a pravděpodobně se dočkáme ještě v příštím roce nějakého setu "AMD Centrino".

Co je však zdaleka nejzajímavější, je očekávaný nástup dualcore procesorů. Úplně prvním by měl být Intel Yonah; jedná se vlastně o dvě jádra Pentium M Dothan, vyrobená na společném kusu křemíku a sdílející společnou 2MB paměť L2 cache. Pokud navíc notebook poběží z baterie, tak se jedno jádro deaktivuje a sníží tak spotřebu celého čipu. Spotřeba Yonahu by navíc neměla přesáhnout 31W, což je více než dobré pro "dva procesory v jednom". Spolu s vylepšenými jednotkami pro zpracování instrukcí SSE2 a SSE3 pro vyšší výkon v multimédiích a 667MHz sběrnicí FSB se zdá Yonah být naprosto ideálním mobilním CPU. Když bude potřeba, bude mít nízkou spotřebu. Když bude třeba výkon, bude ho mít také...

Zajímavostí bude ještě více, neboť AMD pracuje na vlastním dualcore řešení a Intel ještě chystá nástup 65nm výrobních technologií (možná již koncem roku 2005).

Máme se tedy opravdu na co těšit!

Ostatní

Diskuse