Běžné PC nebo notebook?

24. 9. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Před takovýmto rozhodnutím při kupování nového počítače stojí určitě nemálo lidí. Každý z nich zvažuje důvody, proč se rozhodnout pro první či druhou variantu.

Běžné PC nebo notebook?

My se podíváme na ty nejčastější důvody a podrobněji si je rozebereme. Nebudu vám ale říkat, co si vybrat, protože už sám název našeho serveru by mohl vypovídat o jisté zaujatosti. Ať si tedy nakonec každý zváží sám, která varianta mu více vyhovuje, a pro ni se rozhodne. Jen pro upřesnění uvádím, že v článku se budeme bavit o běžném stolním počítači jako o PC a tím jej budeme odlišovat od notebooku, i když notebook je v podstatě také PC.

Výkon
Jako první bod jsem záměrně zvolil výkon, protože to je zřejmě první věc, o kterou se kupující zajímá, ať už chce PC nebo notebook. Není tomu tak dávno, kdy převládal názor "čím větší, tím lepší a výkonnější". Moderní technika se nás ale stále snaží přesvědčit o opaku, a vše se pořád zmenšuje a zrychluje. Přesto ještě toto pořekadlo trochu platí, a i když se notebooky snaží vyrovnat rychlosti běžných PC, vždy jsou o něco pozadu. Největším problémem není ani zdaleka rychlost procesoru nebo velikost RAM paměti, tím můžou běžným PC solidně konkurovat. Problém u NB je hlavně s pevným diskem a grafickou kartou. Harddisk bývá často menší a pomalejší, ale i pro notebooky je již možno koupit 100 GB disk i disk s rychlostí otáčení 7200 ot/min (důležité pro zpracování videa). Grafická karta je na tom obdobně - většinou se vyznačuje menší videopamětí, kterou navíc občas "užírá" z kapacity RAM podobně jako některá levnější PC. I pro notebooky dnes již existují výkonnější grafické akcelerátor, které často vycházejí ze svých PC protějšků, ale výkon je utlumen. Nejlepší samostatné grafické karty pro notebooky již také zvládají náročné 3D hry, i když ne v takové kvalitě jako nejlepší grafiky pro PC.

Ptáte se, proč v tomto směru notebooky zaostávají? Není zas až takový problém udělat rychlý disk a kvalitní grafický akcelerátor, který by se vešel do velice omezeného prostoru v notebooku. Velký problém je tato zařízení v tak malém prostoru uchladit. Některé notebooky mají co dělat, aby uchladili jen svůj procesor. Dokážete si představit, co by se dělo, kdyby se přidaly další dva stejně silné zdroje tepla? Z vašeho NB by se rázem stal vysoce funkční topinkovač. A o spotřebě baterie raději ani nemluvě. Kvůli potřebě chlazení tedy i u notebooků zpravidla platí "čím větší, tím výkonnější".

Na druhou stranu notebooky obsahují značkové komponenty, které jsou důkladně testovány pro svou vzájemnou kompatibilitu, takže si můžete být jisti, že z něj dostanete opravdu maximum výkonu, což se rozhodně nedá říct o některých PC sestavách.

Upgrade
Nikdo z nás nemládne a není tomu jinak ani u počítačů. Časem zjistíme, že procesor je už slabý, paměť malá, disk plný, CD-ROM potřebuje vyměnit za DVD atd. Znáte to. U PC se nejedná až o tak zásadní problém. Povětšinou stačí rozbít prasátko, zajít do obchodu, koupit potřebnou komponentu, doma ji zapojit do PC a je vše vyřešeno. U notebooku to není tak jednoduché, bude to o něco dražší, ale většina důležitých komponent již také vyměnit lze. Nejjednodušší je přidat operační paměť RAM. Vyměnit můžete pevný disk o něco složitěji i optickou mechaniku, respektive u vyspělejších notebooků bývá optická mechanika umístěna ve vyměnitelné zásuvce ( tzv. MultiBay), takže výměna optické mechaniky je otázkou několika vteřin. Do vyměnitelné zásuvky lze mimo optické mechaniky většinou umístit i další disk nebo třeba druhou baterii. Další možností je připojení externích zařízení přes USB nebo FireWire,které jsou dnes obvyklou součástí většiny notebooků. Výměna procesoru nebo grafické karty je téměř nemyslitelná, je-li to technicky možné, je lepší se obrátit na autorizovaný servis (u grafických karet se blýská na lepší časy, viz náš článek MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky). Neodborným zásahem byste mohli přijít o záruku, ovšem to platí i pro PC. Pokud při koupi notebooku uvažujete o jeho budoucím rozšíření, zvažte dobře, co opravdu potřebujete, a nesnažte se za každou cenu ušetřit.

Cena
Cena je dalším neméně podstatným argumentem při pořizování nového počítače. Zatímco při troše štěstí seženete opravdu výkonné PC pod 10 tisíc, u notebooku si buďte jistí, že jste za tuto cenu koupili buď kradené zboží nebo pro dnešní dobu naprosto nevyhovující stroj. Pokud se spokojíte s mírně použitým rok starým notebookem, bude se cena pohybovat okolo 20 tisíc. Za tuto cenu rozhodně nečekejte poslední výstřelek techniky, ale solidní notebook pro běžnou práci. Nicméně ceny notebooků a PC se stále přibližují, dnes již lze pořídit nový značkový notebook za cenu lehce přesahující 20 tis bez DPH. U notebooku máte v ceně vlastně zahrnut i LCD monitor, který je pro oči příjemnější než klasické CRT monitory. Pokud zvažujete k počítači pořídit LCD, mohou se ceny už i rovnat. S CRT monitorem a běžným PC stále ušetříte. Opravdu výkonné notebooky pro 3D hraní nebo CAD aplikace jsou stále dražší než běžná PC, ale pro běžné aplikace a práci s internetem stačí i levný model nového notebooku.

Přenosnost
Zatím to z článku vypadá, jako by mělo pořízení notebooku jen samé nevýhody. Proč si tedy lidé notebooky pořizují, a dokonce každým rokem přibývá procento těch, co se rozhodnou pro NB místo PC? Odpovědí je přenosnost. Notebook si můžete vzít opravdu kamkoliv a jeho malé rozměry, nízká hmotnost a částečná nezávislost na přívodu el. proudu k tomu přímo vybízejí. Co jiného vám nabídne možnost stahování si e-mailů, když sedíte např. ve vlaku, bezproblémové pokračování v rozdělané práci na počítači nebo sledování oblíbených filmů večer na balkóně o dovolené? Možnost přenositelnosti je opravdu silný argument a spousta kupujících si výhody s tím spojené plně uvědomuje. Ze svého PC si můžete vzít maximálně přenosný disk a i ten se potom občas někde těžce zapojuje, když administrátor nasadil laťku uživatelský práv příliš vysoko. Navíc, nikdo vám nezaručí, že data, které si chcete na cizím PC prohlédnout, půjdou opravdu otevřít, protože program, který na svém PC běžně používáte, na cizím nemusí být vůbec nainstalovaný.

Stále více se prosazují takzvané DeskTopReplacement notebooky určené primárně na desky pracovních stolů. Jsou větší něž opravdové mobilní notebooky, ale za to bývají výkonnější, protože mají více prostoru pro chlazení a mohou být osazeny výkonnějšími komponentami, viz výše. I takové notebooky lze stále snadněji přenášet než běžné PC, lze je také snadněji uklidit ze stolu pokud potřebujete udělat místo a v případě výpadku elektrické sítě nepřijdete o neuložená data, protože baterie převezme dodávku energie.

Komfort práce
Pod tímto slovním spojením si můžeme představit různé věci. Myslíme-li, jak pohodlně se nám s počítačem pracuje, zřejmě bude mít navrch běžné PC. Přeci jen má větší prostornější klávesnici a zpravidla větší monitor, takže práce s ním bude jednodušší a přehlednější. Pokud si ale pod slovem komfort představíme, co vše nám počítač ve své základní výbavě nabídne, bezpochyby vyhraje notebook. Údělem NB je být připraven na cesty a předpokládá se, že během cesty budeme chtít komunikovat s okolním světem a zařízeními. A protože způsobu komunikace je spousta, přináší také notebook mnoho řešení. Proto nad rámec běžných způsobů, jakými jsou sériové a paralelní porty, síťová karta a USB, můžeme v NB najít také infračervený port (nejčastější použití pro mobil), bluetooth (mobil, tiskárna) nebo bezdrátovou síťovou kartu[tzv. Wi-Fi] (internet).

Shrnutí
Vše má pochopitelně své výhody a nevýhody, a každému vyhovuje něco jiného. Pokud si jen chcete doma občas zahrát nějakou hru nebo se podívat na film a máte doma dost místa, je pro vás notebook zbytečný luxus, místo kterého si můžete pořídit opravdu našlapané PC splňující vaše požadavky. Pokud to však myslíte s práci na počítači vážně nebo máte počítač přímo v popisu práce (např. programátoři, redaktoři), notebook je určitě dobrou volbou, které nebudete litovat a poznáte, že investice do něj rozhodně stála za to.

Ostatní

Diskuse