Home nebo Pro? Aneb, které Windows XP zvolit?

17. 9. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Aleš Miklík

Přestože od vydání operačního systému Windows XP uplynula již slušná doba, stále se najde dost uživatelů, kteří si nejsou jisti rozdíly mezi jejich dvěma základními verzemi. Patříte mezi ty, kdo zvažují smysluplnost investice do dražší verze a zároveň se obávají možných budoucích potíží? Pak by vám mohl přijít vhod následující článek shrnující rozdíly mezi oběma druhy Oken XP.

Home nebo Pro? Aneb, které Windows XP zvolit?

Verzí operačního systému Windows XP je na trhu celkem pět a vzhledem k dosti rozdílné ceně mezi nimi musí dříve či později každý zájemce řešit stejnou otázku - která bude pro mě ta nejlepší? Pro zjednodušení a zároveň přiblížení nejčastějším otázkám, které v této souvislosti padají, zredukujeme náš popis na dvě nejrozšířenější verze - tedy Home a Professional. Kromě nich se ještě můžete setkat s edicemi Media Center Edition, Tablet PC Edition a 64-Bit Edition, avšak to jsou zatím spíše výjimečné případy a pokud jste se pro ně rozhodli, nejspíš podobné srovnání ani nepotřebujete. Media Center navíc vyžadují podporu hardwaru a jsou nabízeny jen v kombinaci s tak zvanými Media Center PC. Jinak se jedná o nadstavbu Windows XP Professional (zkráceně XP Pro), která umožňuje lepší práci s multimédii, televizí, videem a zpracováním zvuku. Tablet PC Edition obdobně "běží" jen na Tablet PC, které se u nás zatím příliš nerozšířily, a 64 bitová edice je teprve ve vývoji (nicméně je k mání zadarmo, máte-li PC či notebook s 64 bitovým procesorem a chuť zapojit se do testování nového operačního systému).

Verzi XP Pro lze považovat za rozšířenou edici Home: má vše, co má i Home, avšak přidává i nemálo funkcí a vlastností, které "domácí" verzi chybí. Cenově se obě verze liší zhruba o dvě třetiny a to není zrovna málo. Přitom rozhodnutí mezi těmito verzemi nemusí být zrovna jednoduché. Microsoft na svých stránkách nabízí tabulku s poměrně stručným vysvětlením jednotlivých rozdílů, avšak pokud si nejste jisti, zda je některá z položek chybějící ve verzi Home pro vás důležitá, mnoho vám tento přehled nepomůže. Podíváme se proto na jednotlivé rozdíly blíž a zkusíme vysvětlit, čím a proč je či není důležitá pro různé druhy nasazení.

Celkově lze rozdíly mezi XP Home a Pro rozdělit do několika kategorií:

    Power user
  • Podpora více procesorů - Windows XP Pro podporují dvouprocesorové systémy, zatímco verze Home je stavěna na klasický model jednoprocesorového počítače. Pro drtivou většinu uživatelů nemá tahle výhoda edice Pro žádný význam. (Jedná se o 2 fyzické procesory. Procesor Pentium 4 HT, který se v systému "tváří" jako 2 procesory, je podporován i ve verzi Home)
  • Automated System Recovery (ASR) - Edice Home neobsahuje žádnou utilitu pro zálohování (back-up) dat, avšak je možné ji dodatečně doinstalovat (na instalačních CD bývá v adresáři /valueadd). Důvodem této podivnosti je integrace nového nástroje ASR do utility Backup, která se standardně o zálohování stará. ASR měla zůstat jako výhoda verze Pro, kde se stará o zotavení systému po závažných haváriích, musí však být manuálně aktivována v programu Backup. Ve verzi Home však ASR k dispozici není, a to ani po dodatečné instalaci Backupu. V některých případech může jít o rozhodující nevýhodu, o to zákeřnější, že se projeví až ve chvíli vážné nouze. Pokud pravidelně zálohujete a/nebo nemáte na počítači životně důležitá data, můžete si dovolit tento fakt ignorovat. V opačném případě pravděpodobně tak jako tak nebudete na software šetřit (či si naopak pořídíte spolehlivější systém než Windows XP :)
  • Podpora dynamických disků - XP Pro (stejně jako Windows 2000 Pro) umožňují převést pevný disk na dynamický (disk bez partition a MBR (master boot record), s neomezeným počtem jednotek). Dynamické disky nelze používat na přenosných počítačích. Výhoda: sporná. Pokud dynamické typy disků znáte a používáte, pořiďte si XP Pro. Jinak pro vás asi větším přínosem nebudou.
  • Fax - XP Home v implicitní instalaci nemají podporu faxových služeb, ale opět je možné je do nich dodat z instalačního CD. Patrně není třeba více komentářů.
  • Internet Information Services/Personal Web Server - Home edice neobsahuje webový server IIS, což zřejmě nebude tak překvapivé zjištění. Hodláte-li na svém počítači provozovat web, může vám IIS chybět, velmi rozumné je však i jeho nahrazení alternativou, např. webovým serverem Apache. Což platí i pro verzi XP Pro, ve které je jinak IIS přítomný.

    Bezpečnost
  • Šifrování na úrovni souborového systému - Windows XP Pro podporují šifrování jednotlivých souborů či adresářů, což vám dovolí chránit svoje data před neoprávněným přístupem jiných uživatelů (vhodné zejména pro síťový provoz). Pro verzi XP lze nicméně tuto schopnost dozískat prostřednictvím utilit třetích stran - známý je např. program Cryptext, ale získat lze zadarmo i mnoho dalších.
  • Řízení přístupu k souborům - v systému XP Pro můžete s administrátorskými právy ovlivňovat, kteří uživatelé mohou používat které systémové prostředky jako servery, adresáře, soubory, atd. Důvodem je primárně síťové zaměření verze Pro, s čímž souvisí i nepřítomnost Group Policy ve verzi Home (viz dále). Zde platí pravidlo, že pokud hodláte počítač používat ve větší síti (zejména pro poskytování přístupu k některým prostředkům), je lepší investovat do verze Pro.

    Správa
  • Active Directory - XP Home neobsahují důležitou možnost připojení k doméně Active Directory. To více probereme v síťové sekci, pro účely správy uživatelů platí obvyklá poučka - hodláte-li počítač provozovat v síti či dokonce jeho prostřednictvím spravovat účty jiných uživatelů, verze Home pro vás nebude to pravé.
  • Group Policy - ze stejného důvodu, totiž nemožnosti přistupovat k doménám Active Directory, nemá edice XP Home možnost upravovat přístup uživatelů (počítače, na nichž XP Home běží) k systémových prostředkům a aplikacím. Pokud užíváte počítač sami a není připojen k síti, nemusí vás tento nedostatek postihnout.
  • IntelliMirror - jednodušší verze Home neobsahuje ani soubor administračních nástrojů pod souhrnným názvem IntelliMirror. To znamená, že s nimi nebudete moci spravovat uživatelská data, centrálně spravovat a instalovat software, nastavovat uživatelské účty v takové míře jako u XP Pro, chybí také služba Remote Installation Services, pomocí níž administrátoři mohou dálkově instalovat operační systém na jiné počítače. Běžnému uživateli patrně tyto nástroje chybět nebudou.
  • Roamingové profily - dálkové přihlášení na jiný počítač s automatickým získáním nastavení jeho prostředí a přístupu ke svým dokumentům. Tato funkce XP Pro opět chybí v Home edici z důvodu nepodpory systému Active Directory. Opět podstatné spíše pro administrátory.
  • Vícejazyčná podpora - některé XP Pro jsou dodávány s tzv. vícejazyčnou podporou, což znamená, že si při instalaci můžete vybrat jazyk. Zároveň je možné dodatečně získat jiné jazykové rozhraní, což XP Home neumí.
  • Upgrade z Windows 2000/NT - XP Home neumožňují přechod ze starších systémů Windows 2000 a Windows NT, XP Pro ano. Pokud však přecházíte z Windows 98/95/ME, rozdíly mezi verzemi Windows XP řešit nemusíte - zvládnou to obě.
  • Remote desktop - XP Pro vám dovolí přihlásit se ke svému počítači z jiného počítače v síti a získat identický obraz plochy a jejích funkcí. XP Home toto neumí, ovšem je možné si poradit aplikací třetí strany. pcAnywhere od Symantecu je sice placený, ovšem rychlý. VNC je pak zcela zdrama.

Dostáváme se ke klíčové kategorii, v níž rozdíly mezi XP Pro a Home vynikají nejvíc a která také potenciálně hrozí největšími problémy v budoucnu. Windows XP Home jsou primárně cíleny pro domácí uživatele a tudíž neoplývají takovým rejstříkem síťových služeb a možností správy jako XP Pro, určené pro firemní a korporátní oblast. I v případě, že však počítač používáte výhradně sami a nemáte jej připojený k síti (čímž tentokrát nemyslíme Internet, ten samozřejmě XP Home "umí" dostatečně), mohou se vám pro přehled schopností svého operačního systému následující poznatky více než hodit.

    Síťové služby
  • Přihlášení do domény - jak jsem již psal výše, XP Home vám neumožní přihlásit počítač do domény sítě Microsoft. Můžete sice povolit jiným uživatelům přístup např. ke své tiskárně či souborům, musíte jim však na svých XP Home zřídit uživatelský účet. To je sice o poznání nepohodlnější postup, než když Windows XP Pro dovolí vzdálený přístup autentizací do domény, avšak pokud síť nepoužíváte, chybět vám tato schopnost nebude.
  • IPSec - IPSec umožňují šifrovaný provoz na úrovni IP protokolu mezi dvěma počítači. Pokud vyžadujete bezpečné připojení svého počítače do místní sítě, jednoznačně volte XP Pro. XP Home tuto funkci nepodporují.
  • SNMP - protokol pro monitorování sítě a sběr statistických dat o provozu. XP Home jej nemají.
  • Další podpůrné funkce, chybějící v XP Home, zahrnují např. SAP agenta, klientskou službu pro NetWare sítě, monitoring sítě či služby TCP/IP protokolu. Zde opět platí, že jednotlivý uživatel nepřipojeného počítače nebude tyto doplňky postrádat a administrátoři či pokročilí uživatelé nejspíš tak jako tak sáhnou po verzi Pro.

    Uživatelské rozhraní
  • Výchozí nastavení XP Home je v některých drobnostech odlišné od XP Pro, ale nejedná se o žádné podstatné věci, které by vás výrazně omezovaly. Například možnost přihlášení s právy Guest je v Home povolená, avšak v Pro nikoliv a adresní řádek v oknech Exploreru ("Průzkumníka," nikoliv Internet Exploreru) je ve verzi Pro zapnutý, v Home vypnutý.
  • Podpora více monitorů - XP Pro podporují současné připojení až devíti monitorů, XP Home pouze jednoho. Zvažte, nakolik vás tato schopnost omezí :)

Rozhodnutí, kterou verzi Windows XP zvolit, tedy nemusí být zrovna jednoduché, ale v zásadě je možné odrazit se od jednoduché úvahy: chci používat počítač aktivně v místní síti více počítačů? Pokud ano, investujte do verze Pro, dovolí vám mnohé věci, které by vám s Home mohly chybět. Citelná je například možnost snadného přístupu k souborům a tiskárnám jiných počítačů stejně jako opačný směr - jiných uživatelů k vašim prostředkům. Naopak pořizujete-li si Windows XP pro domácí počítač (třeba i připojený k Internetu), je jednoznačně lepší volbou edice Home. Neztratíte žádné důležité rysy systému XP a zároveň ušetříte na funkcích, které byste na domácím počítači nevyužili. Na druhou stranu je vždy dobré myslet dopředu: máte-li jen mlhavý pocit, že se během několika měsíců vaše domácnost rozroste o malou počítačovou síť více členů rodiny, nějaká ta licence na Windows XP Pro vám určitě přijde vhod. Jinak vás pak bude stát dodatečnou investici.

Ostatní

Diskuse