Notebooky a jejich historie (2)

9. 11. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Historie notebooků se začíná psát už na začátku 80. let. Jak to všechno bylo? (Staré notebooky pracovaly i 50 hodin na baterie)

Notebooky a jejich historie (2)

V prvním díle jsem se zmínil o třech nejstarších, kteří začali psát historii notebooků. Dobový tisk se však zmiňuje ještě o jednom přenosném počítači, který byl uveden na trhu ve stejném roce jako slavný Osborne 1. Je jim výrobek pocházející z anglické divize japonské firmy Epson. Se svým počítačem označovaným nic neříkajícím názvem HX-20 zaujala komunitu okolo počítačového světa. Na první pohled by leckdo zaměnil HX-20 s trošku vylepšenou kalkulačkou. Při bližším zkoumání ale určitě zaujme, že počítač měl v sobě již zabudovanou úzkou tiskárnu, což při jeho váze okolo 1,8 kg bylo něco nevídaného. Žádný jiný přenosný počítač nevážil méně než 11 kg. Samozřejmostí již byl vlastní niklkadmiový akumulátor. Ten díky použití tekutých krystalů namísto klasické obrazovky dokázal udržet počítač v chodu celých 50 hodin. Opět pro přiblížení, Osborne 1 mohl být z akumulátoru napájen něco málo přes 4 hodiny. Na displej se ovšem v textovém režimu vešly pouze 4 řádky po 20 znacích, v grafickém 120 x 32 bodů. I zde šlo ale využít posouvání obrazovky, tudíž se na řádek mohlo vejít až 255 znaků. HX-20 měl v sobě zabudovánu 32K ROM s operačním systémem a programovacím jazykem Microsoft Basic. RAM byla o velikosti 16K. Obě paměti šlo rozšířit o dvojnásobek jejich velikosti. Pro rozšíření funkcí také obsahoval jeden RS-232 (sériový port), na který bylo možné připojit modem nebo velkou tiskárnu. Počítač ještě neobsahoval žádný pevný disk ani disketovou mechaniku, programy se nahrávaly z kazetového pásku. Společně s notebookem si bylo možné objednat také typicky kancelářské programy jako kalkulačku, tabulkový a textový procesor, diář nebo program pro správu databází. V době uvedení na trh se jeho cena pohybovala okolo 1500 dolarů.

(Epson HX-20 - foto pohled zepředu) (Epson HX-20 - foto základní deska)

Málokdo by možná čekal, že Microsoft bude mít prsty i v samotných počátcích vývoje laptopů, ale je to opravdu tak. Bill Gates společně s Kazuhiko Nishi (oba z Microsoftu) začali vyvíjet prototyp s displejem založeným na nové technologii tekutých krystalů, neboli LCD. Povedlo se a Nishi jej předvedl firmě Radio Shack. Ta souhlasila s výrobou a v roce 1983 se objevily první kousky s označením TRS-80 Model 100. Stejně jako HX-20 má i tento laptop paměť ROM s napevno nahranými základními programy jako operační systém nebo programovací jazyk BASIC. Asi nepřekvapí, že tady je BASIC už na velice vysoké úrovni. Naopak určitě překvapí pár věcí, které jsou pro tento počítač specialitou. První je hlavně pro fanoušky Billa Gatese - některé z použitých programů psal přímo on sám! Druhou zajímavostí je, že jako alternativní zdroj napájení nepoužívá žádné speciální akumulátory, ale čtyři běžné tužkové baterie, které se dostanou v každém obchodě. To je obrovská výhoda na dlouhé cesty, když není kde nabít akumulátor - prostě stačí zajít do obchodu, koupit nové baterie za pár korun a vesele dál pracovat se svým notebookem. Navíc, provozní doba na tyto obyčejné baterie je neuvěřitelných 20 hodin. Možná právě z těchto důvodů se dodnes ještě dají na internetu najít lidé, kteří na TRS-80 M100 nedají dopustit a používají jej dodnes. A perlička nakonec - můžete z něj odesílat i e-maily!

Parametry TSR-80 Model 100
představeno: 1983
cena: 799 dolarů
váha: 1,8 kg
CPU: Intel 80c85 @ 3 MHz
RAM: 8 kb (max. 32 kb)
ROM: 32 kb (max. 64kb)
displej: 40 x 8 (textový mód), 240 x 64 (grafický mód)
ukládání: RAM napájená bateriemi, externí disketová jednotka

(Tandy model 100 foto)

Jak známo, v 80. letech určovala trendy firma IBM, která měla dominantní postavení na trhu stolních počítačů. My jsme se však bavili zatím jen o noteboocích, které si fungovali po svém a nebo byli maximálně s IBM kompatibilní. Tato obrovská továrna na počítače vstoupila totiž na pole notebooku poměrně pozdě a dalo by se říct, že tak trošku s křížkem po funuse. Svůj první přenosný počítač IBM 5155 uvedla až v únoru 1984. Navíc velice připomínal legendární Osborne 1, a to jak svým vzhledem či rozměry, tak i vahou. Na druhou stranu se musí uznat, že hardwarově měl oproti svému staršímu kolegovi rozhodně navrch. Vetší černobílý monitor a 640K RAM mluví za vše.

(IBM 5155 foto)

Poté se několik let nic průkopnického neudálo až do roku 1988, kdy Compaq představuje svou horkou novinku SLT/286. Použitím menší 3,5 palcové diskety, lepšího LCD displeje a snížením váhy na 6,35 kg se přenosný počítač zmenšuje do podoby příručního kufru, který začíná být podobný současným notebookům. Jak už z názvu vypovídá, vyfasoval také od Intelu jejich nejnovější procesor 80286. Co je ale nejpodstatnější, jedná se o historicky první notebook, ve kterém byla zabudována grafická karta VGA!

(Compaq SLT/286 foto)

Plodný rok na překvapení byl ale i 1989. Tou nejpodstatnější novinkou byl vstup dalšího počítačového giganta na trh přenosných počítačů. Byla jím firma Apple Computer se svým Mac Portable. Tento notebook obsahoval CPU o rychlosti 16 MHz, harddisk, 3,5" disketovou mechanikou a 9,8" displej s rozlišením 640 x 400 pixelů. Na jedno nabití akumulátoru vydržel od 5 do 10 hodin provozu. To umožnili triky na šetření energie, kterými disponoval - vypínání zabudovaného reproduktoru, pokusy o načítání všech souborů najednou pro minimalizování přístupů na disk, používání RAM disku a manuální přechod harddisku do režimu spánku. Prodával se s předformátovaným harddiskem a nainstalovaným operačním systémem MacOS. Mac Portable byl velice závislý na svém akumulátoru. Ten totiž udržoval informace v PRAM (datum, čas, velikost cache apod.) a pokud se vytáhl, ztratila se všechna tato data. Naneštěstí právě on měl velice malou životnost. Dokonce, pokud se ho někomu podařilo vybít pod 5,4 V, stal se naprosto nepoužitelným.

Parametry Mac Portable
představeno: 20. 9. 1989
cena: 6500 dolarů (7300 dolarů s harddiskem)
váha: 7,3 kg
CPU: 16 MHz
výkon: 1,3 MIPS (MIPS = Mega Instructions Per Second)
RAM: 1 MB (max. 9 MB)
ROM: 256 kB
displej: 9,8" 640 x 400
ukládání: 40 MB 3,5" harddisk, 3,5" externí disketová jednotka

(Mac Portable foto)

Dalším překvapením roku 1989 bylo uvedení ultratenkého notebooku firmy NEC nazvaného NEC Ultralite PC-17-02. Jednalo se o první notebook, který se svými tvary a váhou skoro až neuvěřitelně přiblížil k dnešním notebookům.

Parametry NEC Ultralite PC-17-02
představeno: 1989
váha: 2 kg
CPU: NEC V30 @ 8,14 MHz
RAM: 640 kB
ROM: 2 MB obsahující MS-DOS 3.3
grafika: CGA kompatibilní 320 x 200 x 4, 640 x 200 x 2
ukládání: 2 MB bateriově zálohovaná paměť, 3,5" externí disketová jednotka

(NEC Ultralite PC-17-02 foto)

Firma NEC tímto svým počinem ukázala směr, jak by měl vypadat moderní přenosný počítač. Není divu, že oba počítačoví giganti IBM a Apple se rádi nechali inspirovat a v roce 1991 (Macintosh PowerBook 100, 140 a 170) resp. 1992 (IBM ThinkPad 700) představili nové přírůstky do svých rodin. Váha se rapidně snížila až ke 2 kg, což byl opravdu obrovský skok od jejich předchůdců. Samozřejmostí byly už pevné disky, které se například u Maca mohly chlubit kapacitou 20, 40 nebo 80 MB.

(Macintosh PowerBook 100) (Macintosh PowerBook 170)

V tu samou dobu přišla také firma Microsoft opět mezi notebooky. Tentokrát ovšem ne s žádným konkurenčním výrobkem, ale technologií APM, neboli Advanced Power Management. Jak již z názvu vypovídá, jednalo se o specifikaci, která měla za úkol co nejšetrněji zacházet s prostředky notebooku tak, aby se ušetřilo pokud možno co nejvíce energie a počítač vydržel déle v provozu. Tato technologie vydržela dodnes a můžeme ji najít i v dnešních nejnovějších Windows v Ovládacích panelech pod názvem Power Management [Možnosti napájení].

Jak je vidět, i notebooky mají už svou tradici a své milníky. Současné laptopy stále více smývají výkonové rozdíly mezi klasickými stolními počítači, přitom jsou pořád menší a i výdrž baterie se snad opět začíná zvyšovat. Nechme se tedy překvapit, co dál nám budoucnost přinese.

Související články:
Notebooky a jejich historie (1)

Ostatní

Diskuse