Je libo nezničitelný notebook?

10. 12. 2004 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Kdekdo slyšel o mobilech, které vydrží mnohem hrubší zacházení než běžné typy. Znáte ale také takové notebooky?

Je libo nezničitelný notebook?

Ty jsi asi velkej drsňák ...
Říká se, že komponenty notebooku jsou samy o sobě odolnější než v běžných stolních PC. To je logický důsledek očekávání, že notebook nebude ležet na jednom místě a bude se přenášet. Je jasné, že dříve nebo později dostane nějaký nepříjemný otřes, s kterým se musí umět vyrovnat. Přesto je však téměř nemyslitelné, že by váš laptop vyšel bez následků po dobře mířeném pádu na zem z více jak půl metru. Existují však notebooky, které vám i takové zacházení odpustí a fungují bezproblémově dál. A právě o těchto "drsňácích" bude tento článek.

Říkejme jim po svém
V zahraniční literatuře a periodikách najdete tyto notebooky pod názvem "ruggedized notebooks" [robustní notebooky]. V češtině se mi ale nepodařilo najít vhodný ekvivalent vystihující jejich podstatu. Musíme tedy vystačit s pojmem "odolné notebooky", který je tomu asi nejblíže.

Kde jsou rozdíly
Odolné notebooky se v jádru nijak neliší od svých kolegů, běžných přenosných počítačů, a podle pouhého výčtu obsažených komponent byste jej na první pohled nepoznali. Podíváme-li se ale detailněji, několik rozdílu lze vypozorovat. Určitě by kupujícího zarazilo, že úplně nový notebook nedisponuje žádnou CD mechanikou, natož DVD či vypalovačkou. Druhým pozastavením by byl poměrně slabý procesor pracující na frekvenci 1,3 GHz. Čím tedy takové notebooky disponují navíc, abychom měli pocit, že jsou pro nás naprosto nepostradatelné? Shrňme si to do několika bodů:


  • Magnéziové kryty - narozdíl od běžných krytů z plastu, disponují tyto přenosné počítače krytem plně magnéziovým, nebo aspoň některými částmi sestávajícími z magnézia. To zaručuje mnohem větší pevnost a odolnost proti pádům či jiným podobným poškozením.

  • Odolnost proti vodě a prachu - speciální provedení klávesnice, touchpadu a vyklápěcího LCD displeje zajišťuje větší odolnost proti nečistotám a kapalinám. To umožní použití počítače i v prostředí s extrémní vlhkostí (např. venku na dešti).

  • Utěsněné porty a sloty - pro ochranu interních karet a základní desky jsou porty zataveny takovým způsobem, aby se přes ně nedostávaly nečistoty a prach.

  • Nárazuvzdorný pevný disk - výrobce předpokládá, že o nárazy nebude nouze, což u běžných disků je problém. Jejich čtečky/hlavičky se totiž vlivem odstředivé síly točícího se disku pohybují těsně nad ním, takže každý větší náraz může způsobit dotyk hlavičky s plochou, která se nenávratně poškrábe, a uživatel přijde o data. V odolných noteboocích jsou proto umisťovány disky, který mají odolnější systém čtení, a proto jsou na různé nárazy připraveny. Dokonce u některých takových notebooků jsou umísťovány nárazová čidla. Ta pokud zjistí, že vznikl velký otřes, okamžitě vypnout pevný disk, aby nedošlo k případnému poškození.

  • Žádný ventilátor - v běžných noteboocích je téměř neodmyslitelnou součástí ventilátor, který chladí zahřívající se komponenty jako například procesor. Každý z výrobců se snaží, aby jeho chlazení bylo co nejtišší, neboť to je jeden z důležitých parametrů, o který se zákazníci při koupi zajímají. Panasonic se svými odolnými notebooky Toughbook jde ale ještě dále a nepoužívá žádné ventilátory. Není to však z důvodu snížení hluku, jak bychom se mohli domnívat. Ventilátor tím, že cirkuluje vzduch, šíří prach a špínu. To je samozřejmě velmi nechtěný jev a u Panasonicu jej odstranili svérázně po svém. Ventilátor zde prostě není. Není ale divu, že tyto notebooky jsou poté mnohem náchylnějšími na přehřívání. A ne nadarmo se například odolnému notebooku GoBook II přezdívá "přenosný vařič".

  • Outdoor-Readable displej - možná si kde kdo z nás při koupi notebooku představoval, jak si za krásného letního dne u přehrady vytáhne notebook a spojí příjemné s užitečným. Jaké pak bylo rozčarování, když místo hlavní obrazovky Windows s pozadím spoře oděné slečny bylo maximálně vidět, kolik prachu se nám na LCD za tu dobu usadilo. A o práci na hřejivém sluníčko jsme si zase museli nechat jen zdát. Ne však s těmito notebooky. U nich se předpokládá, že budou opravdu nasazovány v terénu a denní světlo je prostě nemůže rozházet. Proto přichází se speciálními displeji, se kterými je možno lépe pracovat i na běžném světle.

Za více peněz méně muziky
Panasonic ToughBook 29 je podle slov firmy jejich nejodolnějším přenosným počítačem. Lze si jej pořídit přibližně za 3700 USD, což je asi 85 000 Kč. Ptáte se, co za tento "pakatel" dostanete? Pentium 1.3 GHz, 13" XGA displej, 256 MB RAM, 40 GB pevný disk, Centrino mobile čipset, 802.11g bezdrátová síťová karta, podpora Bluetooth, WAN a GPS. A jako třešničku na dortu Windows XP Professional. Naopak zde vůbec nenajdeme CD či DVD mechaniku, jak jsem se již zmínil. Jak vidno, za své těžce vydělané peníze nedostaneme zrovna nejvíce. Pro porovnání si můžeme uvést parametry běžného notebooku za obdobnou cenu. Jako příklad vyberme třeba Dell Inspiron XPS: Intel Pentium 4 HT 3.4 GHz, 1 GB RAM, 80 GB pevný disk, 15" WUXGA širokoúhlý displej a 8x CD/DVD vypalovačka. Za extra příplatky okolo 100 USD si lze navíc dokoupit WAN a wi-fi. GPS není v nabídce. Je bez diskuze, že za 85 000 Kč se dá tedy opatřit daleko výkonnější PC. Proč tedy investovat do odolných notebooků?

Když peníze nejsou vše
Pokud zastáváte názor, že váš přenosný počítač má sloužit vám a ne vy jemu, pak odolné notebooky jsou tou správnou volbou pro vás. Poté vás již nebude zajímat, zda-li při práci venku na vašeho pomocníka ukápne pár kapek a jestli na něm vůbec budete moci pracovat, když venku zase svítí to protivné sluníčko. Své největší uplatnění nacházejí v armádě, stavebnictví atp.

Ovšem i výrobci běžných laptopů cítí potřebu zvyšovat odolnost svých výrobků, a tak i v běžných noteboocích se můžeme setkat s některými prvky donedávna typickými hlavně pro odolné notebooky. Příkladem nám může být ThinkPad X40 od IBM, která do něj implementovala svůj IBM's Protection System. Jedná se v podstatě o nárazuvzdorné disky, o kterých jsme se již zmínili výše.

Co bude dál?
Kategorie odolných notebooků je zcela jistě velice zajímavým odvětvím. Se zvětšující se poptávkou po přenosných počítačích a jejich neustálém větším nasazování v praxi bude také větší zájem o tuto skupinu. Nechme se tedy překvapit, co dál pro nás výrobci připraví.

Na závěr ještě přikládám krátký výčet výrobců, kteří se tímto odvětvím zabývají, a u kterých si můžete vybrat z větší či menší nabídky: Panasonic, Amrel, Getac, Hewlett-Packard, Itronic.

Ostatní

Diskuse