Battery Bar - kolik ještě vydrží?

27. 7. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Kolikrát se vám již stalo, že jste potřebovali na notebooku nutně poslat e-mail, podívat se na nějakou stránku na internetu nebo ukázat známým pár fotek z dovolené, které máte na disku, když v tom vám operační systém suše oznámil, že máte slabou baterku a začíná provádět bezpečné vypnutí systému? Takové chvilky rozhodně na náladě nepřidají ...

Battery Bar - kolik ještě vydrží?

... utilitka, kterou vám chci přestavit, sice zázračně nepřidá na kapacitě baterie, za to velice dobře poslouží jako prevence, aby se vám takové situace vůbec nestávaly.

Instalace snadno a rychle
Na 30-ti denní vyzkoušení si tento prográmek můžete stáhnout ze serveru na stránkách výrobce www.nistech.com. Instalační soubor zabere 1,8 MB, což je přijatelná velikost i pro internetové brouzdalisty s modemovým připojením. Je však trošku s podivem, že "instalačka" je téměř trojnásobně větší, než samotný program. Možná že instalátor InstallShield je zbytečně složitý a velký pro takovýto malý prográmek, jakým Battery Bar bezpochyby je, a nebylo by na škodu poohlédnout se po některém ze skromnějších instalátorů. Instalace je však rychlá, bezproblémová a pochopitelně v angličtině, ostatně jako celý program.

Co je malé, to je milé
Battery Bar si v nabídce Start udělá svou vlastní skupinu, takže se spouští jako jakýkoliv jiný program. Kdo čeká obrovské okno se spoustou nastavení a dalších udělátek, bude nejspíše zklamán. Naopak uživatelé, pro které je každé volné místečko na ploše zlatem, budou zcela jistě spokojeni. Velikosti okna lze ale měnit, takže si snad každý nakonec přijde na své.

Ovšem i z toho malého obdélníčku můžeme vyčíst leccos zajímavého. Pokud je notebook napájen z baterie, vidíme v procentech, kolik kapacity nám ještě zbývá. Pro lepší představu se ta samá hodnota zobrazuje také na grafickém ukazateli. Vedle něj vidíme odhadovanou dobu do úplného vybití baterie a na závěr symbol akumulátoru signalizující, že PC momentálně není zapojeno v elektrické síti. Řeknete si zřejmě, že toto není nic nového pod sluncem, ale nemáte tak úplně pravdu. Po nějaké době užívání zjistíte, že program pozoruje, jak s počítačem pracujete, jak často využíváte například pevný disk, a podle toho následně odhaduje zbývající čas přesně pro vás na míru. Stejně tak při napájení ze sítě dokáže odhadnout, za jak dlouho bude opět stoprocentně dobit akumulátor. To však může být na druhou stranu velice nepříjemné, pokud najednou začnete využívat PC k úplně jiným účelům nebo vyměníte hardware. V takových případech sami autoři doporučují použít funkci „Vymazání statistik“ a nechat program, aby se začal “učit” opět od začátku. Tímto se ale dostáváme již k možnostem nastavení, takže si je trošku popíšeme.

Ladíme, přizpůsobujeme
Do okna s nastavením se dostaneme pravým kliknutím kdekoliv v oblasti programu a zvolením položky Configuration. Popisovat volby jako Always on top, Run at Windows startup nebo možnost zobrazení 3D vyvýšení či zapadnutí snad není potřeba, takže se zmíním jen o těch zajímavějších. Uživatelé programu Winamp (jakožto aplikace, která s touto funkcí přišla jako jedna z prvních) určitě zaujme možnost zapnutí “přicucnutí” okna k hranám obrazovky. Další z vlastností, kterou si můžete aktivovat, je vykouknutí zprávy oznamující nějakou změnu, např. změnu druhu napájení, nízkou kapacita baterie apod. Taktéž si můžeme zvolit, zda chceme zobrazovat ikonku programu v taskbaru nebo raději v systémové liště. Doporučuje se nezobrazovat ikonu v taskbaru, protože zbytečně zabírá místo pro jiné programy a nemá téměř žádný význam. Nakonec si ještě nastavíme, kdy má Battery Bar varovat před slabým akumulátorem, a kdy systém raději vypnout, aby nedošlo ke ztrátě dat nebo porušení OS.

Chytrému napověz…
I takto malý program disponuje svou nápovědou, jak jinak než v anglickém jazyce. Dokonce při prvním spuštění se zároveň s aplikací spustí i malý průvodce, který vás zasvětí do tajů tohoto programu. Nápověda je stručná, psána srozumitelným jazykem, a není proti ni zřejmě co namítnout.

Pár slov závěrem
Pokud se vám stává, že zapomínáte nabíjet akumulátor, a poté se divíte, že se váš notebook z ničeho nic sám vypíná, prográmek Battery Bar je tu právě pro vás. Na disku zabere pouhých 650kB a za zkoušku rozhodně stojí. Jedná se o 30-ti denní trial verzi. Po této zkušební době jste povinni autorům zaplatit poplatek 10 USD. Oplátkou získáte updaty zdarma a technickou podporu.

+ malá velikost
+ jednoduchost a přehlednost
- neúměrná velikost instalačního souboru
- chybí možnost odinstalace z nabídky Start

Ostatní

Diskuse