Jak chránit svůj notebook před zloději

13. 8. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Jak známo, ukrást se dá vše a všude. Přesto jistou prevencí můžete předejít některým setkáním s všudypřítomnými zlodějíčky, kteří čekají na vaši chvilku nepozornosti. Zde vám přinášíme několik základních tipů.

Jak chránit svůj notebook před zloději

Pospícháte. Chcete chytit letadlo. Máte důležitou prezentaci na svém notebooku společně s citlivými osobními a firemními věcmi. Když náhle, notebook je pryč. Buď jste jej ztratili, nebo byl ukraden. Teď jste v opravdu nepříjemné situaci.

Hotely a letiště jsou místa, kde o váš laptop můžete nejčastěji přijít. Podle americké společnosti Safeware, pojišťovny specializující se na pojišťování hi-tech zařízení, bylo například v roce 2001 jen v USA odcizeno 591 000 notebooků. Ukradením však bohužel nepřijdete pouze o svůj stroj za několik desítek tisíc, ale také o data na něm uložená, která v důsledku mohou mít větší hodnotu než samotný počítač.

Nic z toho se vám ale nemusí stát, stačí být pouze opatrnější. Se zvyšujícími se bezpečnostními opatřeními na letištích se usnadňuje cesta, jak se může váš notebook ocitnout v cizích rukou. Tady je základní šestero rad, jak ochránit váš laptop před ztrátou nebo jak jej získat zpět, pokud se tak stane.

Používejte heslo
Každý, kdo má na svém notebooku cenné informace, by měl zvážit používání hesla při startu počítače. Toto heslo se převážně nastavuje bezprostředně po zapnutí počítače hned v BIOSu. Do něj se dostaneme většinou stiskem tlačítka Delete, Esc, F1 nebo F12. Nově nastavené heslo je nutné si dobře pamatovat! Budete na něj tázáni při každém spuštění, a pokud byste ho zapomněli, bylo by nutné vyhledat pomoc v autorizovaném servisu vašeho notebooku.

Pozor! Nestačí používat pouze heslo ve Windows, ale je nutné použít heslo před samotným načítáním operačního systému, což zajistí právě BIOS.

Zašifrujte důležitá data
Pokud máte důležitá data, která by se neměla dostat do nepovolaných rukou, zašifrujte je. Ve Windows XP jsou nástroje pro šifrování vestavěny přímo do systému, pro starší Windows může dobře posloužit například program Pretty Good Privacy (www.pgp.com). Tímto způsobem se sice zloděj v případě odcizení nemusí dostat k vašim datům, ovšem vy o ně stejně přijdete. Proto je dobré kombinovat šifrování se zálohováním na jiné médium.

Zálohování
Záloha je tou věcí, kterou spousta lidí podceňuje a pak velice lituje, že si ji neudělali. Ano, stojí to chvíli času, ale věřte, dříve nebo později budete rádi, že ji máte.

Z hlediska dostupnosti je zřejmě nejideálnějším způsobem zálohy zprovoznění vlastního zabezpečeného internetového serveru, na který budete data ukládat. Výhodou tohoto řešení je, že data ze serveru můžete nejen kdykoliv a odkudkoliv získat, ale také zálohovat, když je potřeba. To ovšem sebou přináší různé větší či menší nároky na dostupnou konektivitu a její rychlost v závislosti na objemu zálohovaných dat. Něco bude stát i zřízení serveru.

Další zajímavou možností je využít k tomuto účelu kapesní MP3 přehrávač, který bez problémů může nahradit záložní pevný disk a tím vám poslouží hned ke dvou věcem – k zpříjemnění cesty poslechem oblíbené hudby a k záloze důležitých dat. Současné přehrávače disponují kapacitou od 6 do 20 GB, což by mělo být více než dostatečné. K notebooku jej připojíte buď přes USB nebo FireWire a vytváření zálohy je poměrně rychlé a jednoduché. Ovšem nesmí se stát, že vám ukradnou i přehrávač.

Samozřejmě existují další možnosti zálohování (např. CD-RW, DVD-RW atp.), já však chtěl přiblížit ty méně známe (a možná o to více zajímavé) způsoby.

Na cestách
Na cesty je dobré mít notebook v nějaké nenápadné tašce, o které není na první pohled jasné, co se v ní může skrývat. Já nejraději dávám laptop do batohu na záda. Je to nenápadné, dobře se nese, a navíc ještě zbude spousta místa pro další věci. Občas vidím různé manažery oblečené v drahých sakách držící krásnou tašku na notebook, která jakoby volala do světa: "Tady je notebook, vezmi si mě!" Ti si říkají o problém.

Sledování notebooku
Líbilo by se vám, kdyby šlo vystopovat pozici vašeho notebooku, stejně jako to lze u ukradeného mobilu nebo auta? Myslíte si, že je to nemožné? Omyl. Je to možné, a navíc nemusíte dokupovat žádné drahé zařízení! Pomocí služeb, které nabízejí zTrace (www.ztrace.com), CyberAngel (www.sentryinc.com) nebo ComputracePlus (www.computrace.com) můžete vidět, v které oblasti se váš počítač nachází. Jediné, co musí zloděj udělat, je zapnout váš počítač a připojit se s ním na internet, což v dnešní době internetu už není tak nemyslitelná věc.

Pojištění
Notebook není záležitostí pár korun, a proto pokud často cestujete, je dobré si jej nechat pojistit. Pojišťovny dnes pojišťují leccos a za různé ceny, proto doporučuji podívat se na weby jednotlivých pojišťoven, nebo ještě lépe zajít si osobně na nejbližší pobočku a poptat se na podmínky takovéhoto pojištění.

Ledabyle se povalující taška s notebookem, které si nikdo nevšímá, nenechá klidným žádného chňapku. Pokud se ale budete řídit výše zmiňovanými základními zásadami, měli byste předejít lecjaké šlamastice, která se vám může během cestování stát. Šťastnou cestu!

Ostatní

Diskuse