Zálohování na internetu

17. 12. 2004 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

S větší dostupností a vyšší rychlostí internetu přichází i nový fenomén on-line zálohy. O co se jedná?

Zálohování na internetu

Když nevíme, co s rychlou sítí
Se zajímavým pojetím zálohování dat na sítí jsem se setkal na jedné přednášce o informačních technologiích. Byl popisován případ Kanady, kde vláda investovala nemalé prostředky do rozvoje komunikace a nechala natáhnout téměř do každé vesničky optický kabel o rychlosti minimálně 1 Gbps. Tím Kanada získala obrovskou kapacitu pro přenášení dat. Optické kabely však značně předimenzovaly potřeby a celkové zatížení sítě i v té největší špičce nepřesáhlo 5% kapacity. Nastala tak otázka, která by v mluvě ostravských štajgrů zněla asi jako "Co s tym budem robit?". Řešení na sebe nenechalo dlouho čekat a přišlo se na nápad, že by se tato obrovská kapacita mohla využít pro zálohu dat. A jak to dopadlo? - každý, kdo chce data zálohovat, je prostě umístí na síť, a ty po ní neustále obíhají, dokud se nenahradí novými.

Jsme trochu pozadu
I takto svérázně se dá tedy přistoupit k online zálohování. Ovšem v našich končinách, kde domácnosti teprve velmi sporadicky začínají přestupovat z klasického modemu na ADSL (tedy z bláta do louže), 1 Gb internet si běžný člověk může osahat maximálně v laboratořích vysokých škol a vláda hraje víceméně v tomto směru mrtvého brouka, nelze na způsob zálohy po vzoru Kanady ani pomýšlet. V dnešním článku se proto budu věnovat trochu jinému způsobu on-line backupu.

Běžná praxe
Myšlenka je prostá - proč zálohovat data na disk, když můžeme využít všemocný internet. Aneb jak by řekl nejslavnější český myslitel Jára Cimrman: "Bille, zálohuješ disk? Zkus to bez disku!". Podívejme se na celý problém detailněji. Nyní pomineme velké firmy, které ukládají záložní kopie na magnetickou pásku a následně ji důkladně uschovávají v archívech, a budeme se věnovat běžnému uživateli PC. Ten pochopitelně taky potřebuje občas uchovat důležitá a někdy velmi cenná data pro strýčka Příhodu. Nejdostupnějšími, a tím pádem nejpoužívanějšími, jsou pro tyto účely CD, DVD či záložní pevné disky. Pořízení zálohy na ně je jednoduché, rychlé a cenově dostupné. Zdálo by se tedy, že současné způsoby uchovávání záložní kopie jsou bezproblémové a jen blázen by používal něco jiného. Není to ale pravda. Když už po dlouhém přemlouvání sama sebe usoudíme, že rok se z rokem sešel a nějaká ta záloha, o které jsme mimochodem slyšeli něco v tom smyslu, že by se měla provádět každý den, bude asi nutná, není ještě vyhráno. V tom lepším případě všechny důležité soubory vypálíme na CD, a abychom se nemuseli zvedat z vyhřáté židle, vložíme jej do šuplíku od stolu. V horším případě prostě jen označíme důležité soubory a zkopírujeme na jiné místo na stejném pevném disku. Pokud chceme data uchovat v bezpečí, musíme být trošku zdravě paranoidní. Co nám pomůže, že máme data v šuplíku u PC, když počítač začne hořet a to už je jen krůček od toho, aby se ohnivý kohout přehoupl i na náš stůl. O případu, kdy máme na stejném disku jak ostrá data, tak i zálohu, snad nemá cenu ani mluvit.


On-line backup - o co jde a k čemu je to dobré
Právě z tohoto důvodu jsou čím dál více oblíbenější tzv. on-line zálohovací systémy. Výhoda je na první pohled patrná - záložní data jsou v bezpečné vzdálenosti od ostrých dat a není prakticky možné, abychom se zničením ostrých, přišli zároveň také o záložní. Navíc se o naše cenné megabajty starají odborníci, kteří jsou za to placeni (o ceně viz. níže). To by však samo o sobě ještě zřejmě nestačilo, proto má on-line backuping ještě jednu velmi velkou výhodu, kterou ocení zejména cestovatelé s notebooky. Už se totiž během své cesty na zahraniční přednášku nemusí obávat, jestli tam nejedou zbytečně, protože CDčko s prezentací je jakési poškrábané. Svá data si totiž mohou umístit na on-line zálohu a kdekoliv na cestě v případě problému se stačí jen připojit k netu a požadovaný soubor si prostě stáhnout.

No money, no funny
Již dávno jsou pryč doby, kdy bylo na internetu vše zdarma, a když se objevila nějaká stránka požadující poplatek, každý se na autory nechápavě díval a říkal si, jestli to ti vyděrači myslí vážně. V českých luzích a hájích ještě stále tento názor kraluje, ale u zámořských kolegů je běžnou praxí platit nemalé částky za přístup k různým internetovým službám. Naneštěstí všechny známé on-line backup služby pochází právě z USA. Při přípravě tohoto článku jsem se snažil najít také české ekvivalenty, bohužel neúspěšně. Jedinou alternativní podobou může být Úschovna.cz a jí podobné, ale zde se nejedná o on-line zálohu v pravém slova smyslu.

Jak to tedy funguje
Nejdříve zaplatíte nemalý roční poplatek, který například u @Backup začíná na 50 USD za 50 MB poskytnutého prostoru a končí na 995 USD za 2 GB. Poté získáte přístup k webovému prostoru, na který si můžete nahrát, co vás napadne a začít zálohovat. Několik poskytovatelů navíc nabízí některé své "vychytávky". Jedná se převážně o prográmky, kterým nastavíte, které soubory jsou pro vás důležité a aplikace se už pak sama při každé změně některého ze souborů připojí na server a aktualizuje zálohu. Jiné servery zase umožňují připojit se k nim přes síťový disk, takže s webovou zálohou pak pracujete jako s dalším diskem ve vašem PC. Nejaktuálnější zálohu pak máte k dispozici kdykoliv a odkudkoliv.

On-line záloha po česku
Jen málokterý našinec si dovolí pořídit 2 GB webového prostoru za 995 USD ročně jen proto, aby na něj uložil data, která pravděpodobně za celý rok vůbec nepoužije. Naštěstí máme k dispozici širokou nabídku běžných webhostingů. Pokud bychom chtěli být opravdovými škrty, zaregistrujeme si nějaký free-hosting a získáme několik MB webového prostoru, aniž bychom zaplatili jediný haléř. V tomto případě je však stálost dat na webu nejistá, protože takové služby se řídí heslem "necháváme vám to zadarmo, tak si s tím můžeme dělat co chceme, třeba i smazat, když se zrovna špatně vyspíme". Také s bezpečností dat to není zrovna nejrůžovější. Mnohem schůdnější cestou za pár korun se jeví zaregistrovat si svou doménu např. .com a využít levného hostigu u renomované firmy. Získáte tak více úložného prostoru a laespoň nějaké garance služby. Navíc máte k dispozici vlastní doménu, možnost vytvořit si vlastní e-mailové adresy v doméně apod.

Shrnutí
Jak vidíte, za svých 50 USD si můžete pořídit desetinásobek nabízeného prostoru než na @Backup a navíc získat doménu jako bonus. I když česká alternativa je původně určena úplně na jiný způsob provozu, vidíme, že ji s úspěchem můžeme využít i na on-line backup. Pokud však někomu budou chybět drobné specializované vychytávky serverů poskytujících tyto služby, může vyzkoušet některý ze seznamu, který jsem pro vás připravil. Poskytovatelé většinou nabízejí 15ti denní zkušební dobu zdarma.

Hodně štěstí při zálohování a co nejméně nenávratně ztracených souborů.

Ostatní

Diskuse