Posílejte e-maily snadněji odkudkoliv.

8. 10. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Při cestách s notebookem by určitě každý uvítal, aby mohl odkudkoliv posílat e-maily pomocí svého e-mailového klienta, ale ne vždy to je možné. Řekneme vám, jaká jsou úskalí, a poradíme, jak je obejít.

Posílejte e-maily snadněji odkudkoliv.

Kde je problém?
Pokud vám notebook neleží neustále na jednom místě na stole, ale přenášíte jej mezi domovem, školou či prací, dá se předpokládat, že na různých místech se budete připojovat na internet přes různé providery. Na tomto faktu by nebylo nic až tak špatného do doby, kdy se přes vašeho oblíbeného e-mailového klienta pokusíte poslat e-mail. E-mailové programy totiž posílají poštu přes tzv. SMTP servery. Ten dostanete většinou přidělený od svého poskytovatele internetu a musíte jej nastavit do e-mailového klienta. Vše funguje bezproblémově až do doby, kdy se přes něj pokusíte poslat e-mail v době, kdy jste připojeni přes jiného poskytovatele. Většina SMTP serverů je totiž nastavena tak, že akceptuje pouze ty pokusy o připojení, které mají IP adresu shodnou s těmi, co přiděluje poskytovatel. Jednoduše řečeno, využít SMTP od providera můžete pouze v případě, že jste přes něj právě připojeni na internet. V opačném případě dostanete při odesílání mailu hlášku, že se nelze k serveru připojit. Důvod, proč takto poskytovatelé omezují přístup, je prostý. Obávají se totiž zneužití svého serveru k odesílání různých spamů, virů a podobných neřestí, které zahlcují internet a díky kterým se pak poskytovatelé mohou dostat na různé tzv. blacklisty.

Řešení, které každého napadne jako první, je, že si nastaví SMTP od aktuálního poskytovatele. Je zde ovšem několik ALE:


  1. pokud se často připojujete přes různé poskytovatele, je tato ruční změna dost nepraktická a otravná

  2. musíte hledat na stránkách providera, jakou adresu má jeho SMTP server, což nebývá zrovna záležitostí pár sekund

  3. může se stát, že provider žádný SMTP server vůbec neposkytuje (např. když se připojujete v internetové kavárně nebo ve škole)

Povíme si tedy něco o dvou náhradních řešeních, které by takovýmto problémům měly zamezit.

Veřejné SMTP servery
Jedná se o servery, které vůbec nezajímá, přes jakého poskytovatele jste připojeni, a za určitých podmínek vás nechají odeslat e-mail. Není jich už sice moc, ale stále se dají najít. Asi nejznámějším zástupcem je smtp.seznam.cz. Stačí si jen založit e-mailovou schránku na Seznam.cz a splnit jednu ze dvou podmínek:


  1. odeslaný e-mail musí mít v hlavičce "Od" e-mailovou adresu končící na @seznam.cz

  2. hlavička "Od" může obsahovat cokoliv (např. pepa@novak.cz), ale v e-mailovém klientovi musíte nastavit kromě zmiňované adresy SMTP serveru také přihlašovací jméno a heslo pro SMTP. Použijte údaje, které byste použili pro přihlášení se do e-mailu Seznam.cz (nikoliv tedy údaje pro přihlášení se do schránky pepa@novak.cz!!)

Tím to vypadá, že jsme na problém vyzráli, ale není to tak úplně pravda. Musíme si uvědomit, že jsme tímto začali používat vysoce komerční server a s tím se vážou jisté neduhy.

Tou hlavní je, že se vám odteď k vašim e-mailům budou přidávat na konec různé krátké reklamy, což jistě není příjemné. Obzvláště se to nehodí, pokud chceme posílat firemní poštu. Dále si musíme uvědomit, že "freemailové" služby odešlou za den statisíce e-mailů, čímž se snadno mohou stát nespolehlivé a pomalé.

Co je doma, to se počítá
Nasnadě je ale ještě jedna, velice atraktivní, varianta. Potřebujete přece jen odesílat maily, tak proč se s každou prkotinou obracet na cizí služby? Z internetu se dá stáhnout několik prográmků, které po nainstalování udělají z vašeho PC vlastní SMTP server, a tak si budete moci odeslat e-maily kdykoliv a odkudkoliv budete chtít. Zde jsou aspoň dva příklady za všechny:


  • Free SMTP Server (http://www.softstack.com), freeware

  • QK SMTP Server (http://www.qksoft.com), shareware

V následujících řádcích budu popisovat QK SMTP Server, ale to samé, jen s drobnými odchylkami, platí také pro prvního zástupce. Jedná se o poměrně malý a nenáročný prográmek. Po krátké instalaci je program okamžitě připraven k použití bez jakéhokoliv dalšího nastavování. Jediné, co je potřeba změnit, je adresa SMTP serveru v e-mailovém klientovi. Původní adresu přepíšeme na "localhost" a případně odstraníme nastavení loginu a hesla pro přihlášení na SMTP. Poté už nám nic nebrání začít využívat vlastní bránu pro odesílání e-mailů. Pro větší zabezpečení lze samozřejmě na SMTP serveru nastavit, z kterých IP adres je povoleno odesílat poštu či zvolit si ověřované přihlášení pomocí jména a hesla. Dále také díky vlastní bráně můžeme kontrolovat, kolik e-mailů jsme odeslali, kolik jich v pořádku dorazilo k adresátovi nebo kde se stala případná chyba při přenosu.

Co tedy zvolit
Ač to na první pohled nevypadá, i u odeslání pošty je několik řešení, kterými se dá provést. Pokud jste doteď neměli nejmenší problém se svým stávajícím serverem SMTP, není důvod přecházet na něco jiného. Pokud ale máte problém s posíláním e-mailů na různých místech, s nespolehlivostí či rychlostí stávajícího řešení, nebo se vám prostě jen nelíbí reklamy na konci každé odeslané zprávy, měli byste zauvažovat nad využitím vlastního SMTP serveru. Ten vám mimo jiné zajistí i vyšší bezpečnost odesílaných zpráv, neboť zprávy se neukládají u poskytovatele na serveru, ale okamžitě posílají příjemci.

Ostatní

Diskuse