Spyware? Adware? Pryč s nimi!

3. 9. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Václav Návrat

Různých programů automaticky instalujících se z internetu bez vědomí uživatele jsou tisícovky. Číhají na nás i tam, kde bychom je vůbec nečekali. Jak je odstranit a následně se jim ubránit?

Spyware? Adware? Pryč s nimi!

Po jednodenním surfováním internetem se vám může stát, že budete mít nainstalovaných i 10 nových programů a ani o tom nebudete vědět. Jak je to možné? Co jsou tyto programy zač a co dělají? Jak se jich zbavit a jak se ubránit dalším? Na všechny tyto otázky se pokusím odpovědět v následujícím článku.

Co jsou zač a kde se berou
Takovéto aplikace dělíme na dvě hlavní skupiny - spyware a adware. Jedná se většinou o malé prográmky, které dokážou velice znepříjemnit práci na PC. Většinou se k nám dostanou během surfování po internetových stránkách. Netřeba snad říkat, že největšímu riziku jsme vystaveni při prohlížení erotických a různých jiných stránek s podivným obsahem. Ovšem nejen zde na nás čeká záškodník. Mohou se k nám také dostat jako příloha elektronické pošty a dokonce i jako součást instalace poměrně známých aplikací, jakou je například Kazaa.

Adware - první dvě písmenka "ad" jsou zkratkou pro anglické slovo "advertisement", z čehož už si snadno odvodíme, že za tím vším bude mít prsty reklama. A je to skutečně tak. Navíc tyto prográmky se projevují opravdu různě. Může se jednat o tichošlápky sbírající informace o vámi navštěvovaných stránkách, a o kterých ani nevíte. Existuje ale také adware trošku hrubšího zrna zjišťující vaše e-mailové adresy, aby následně mohl do vaši schránky posílat reklamní poštu. Taktéž se můžeme setkat s adware, jenž vám co chvílí spouští reklamní okénka na ploše nebo přesměrovává odkazy nalezené Googlem na jiné stránky.

Spyware - zde si opět již z názvu můžeme odvodit, jaké úmysly budou mít tyto prográmky na vašem PC - špehovat, prohledávat a informovat tvůrce. Ty se už narozdíl od adware snaží najít vaše osobní informace, prohledávají disk a samozřejmě se u této činnosti snaží být co nejvíce neviditelní.

Jak vidíme, základním a společným úkolem těchto dvou skupin programů je prosté sbírání informací z vašeho počítače a jejich poskytování vlastním tvůrcům. Mohli bychom najít ještě třetí skupinu, která je však dosti odlišná od těchto dvou zmíněných, a pro modemové uživatele asi nejvíce bolestivá. Jedná se o tzv. Dialery. Co že to ty dialery vlastně jsou? Jde o malou aplikaci, která vám změní telefonní číslo pro připojení na internet. Zdánlivá maličkost může mít obrovské následky. Změněné číslo totiž nepatří žádnému z českých poskytovatelů, a tak se vám může stát, že se na internet budete připojovat např. přes Kajmanské ostrovy. Zní to sice zajímavě, ale účet za telefon je pak o to více zajímavější.

Pryč s nimi
Již jsme si vysvětlili pojmy a můžeme se pustit do odstraňování "práskačů". Jak už bylo zmíněno, programy se snaží být co nejvíce neviditelné, proto cesta přes Přidat nebo odebrat programy z Ovládacích panelů nebude v drtivém počtu případů úspěšná. Naštěstí existují prográmky, které je dokážou vystopovat a odstranit. Jde v podstatě o příbuzné antivirových programů, neboť fungují na velice podobném principu. A znova přichází na řadu řečnická otázka - proč tuto vlastnost už nemají v sobě zabudované antiviry a musíme používat jiné programy? Pozitivní informací ale je, že programy na hledání spyware a adware jsou většinou zdarma a mají velice dobrou úspěšnost hledání. Uvedeme si aspoň dva nejznámější z této skupiny aplikací. Jsou to Spybot Search & Destroy a Ad-aware. Osobně doporučuji nainstalovat si oba, protože kombinací obou dvou získáme pochopitelně úspěšnost ještě větší.

Říkali jsme si, že spyware se nám může nainstalovat společně s instalací na pohled nevinného programu. Mějme proto v této souvislosti na paměti, že odstraněním spyware může začít odmítat poslušnost i námi nainstalovaný program a bude se dožadovat své odstraněné části.

Zůstaňme čistí...
...ale jak toho docílit? Neexistuje zřejmě žádné stoprocentní řešení, které zaručí imunitu počítače před těmito parazity. Je však několik zásad, při jejichž dodržování můžeme cestu spyware do našeho počítače velice ztížit.

Hlavním předpokladem je správné nastavení internetového prohlížeče, konkrétně Microsoft Internet Explorer. Jedná se o Úroveň zabezpečení zóny na záložce Zabezpečení, ke které se dostaneme vybráním položky Možnosti Internetu z menu Nástroje. Zde musíme nastavit minimálně střední (nebo vyšší) úroveň. Touto úrovni docílíte, že se vás bude prohlížeč ptát pokaždé, když bude chtít něco instalovat.

Bohužel tímto problémy nekončí, proto je dobré dávat si pozor, co instalujeme. Také není úplně od věci přečíst si někdy licenční ujednaní před instalací konkrétního software. Ale dejme si ruku na srdce a řekněme si, kdy jsme naposled nějaké licenční ujednání důkladně přečetli. Měli bychom instalovat jen známé, uživateli prověřené, programy a když už přeci jen chceme nějaký neznámý prográmek používat, měli bychom si o něm před samotnou instalací vyhledat další informace. Samozřejmostí by pak mělo být pravidelné scanování disku anti-spyware softwarem.

Přeji hodně úspěchu při honu na spyware a adware...lovu zdar!

Ostatní

Diskuse