Vulcan FlipStart - revoluce ve světě notebooků, či konec PDA?

14. 5. 2004 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Tomáš Daliman

FlipStart je připravovaný produkt firmy Vulcan, jejímž hlavním investorem je spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen. Jeho hlavní myšlenkou je udělat plnohodnotný notebook, který by se vešel do dlaně, ale poskytoval výkon jako běžné kancelářské PC.

Vulcan FlipStart - revoluce ve světě notebooků, či konec PDA?

Mininotebook o rozměrech 148 x 101 x 26 mm a váze 450 g bude pohánět procesor Efficeon s taktovací frekvencí 1 GHz. Paměti RAM bude k dispozici celkem 256 MB a pevný disk bude mít velikost 30 GB. Slabší stránkou bude grafická karta, která sice bude mít 3D akcelerátor, ale pouze 8 MB VRAM. To ale rozhodně vyváží pohled na širokoúhlý displej s rozlišením 1024x600, což je na jeho velikost 5,6" téměř neuvěřitelné. Pro rychlé prohlížení e-mailů či přehrávání MP3 zde bude další miniaturní displej, umístěný na zadní straně. Ten dostal název LID (Low-power Interactive Display) a jeho výhodou je nižší spotřeba oproti hlavnímu displeji.

Komunikovat s okolním světem bude možné jak přes vestavěné Wi-Fi specifikace 802.11 b/g, tak pomocí Bluetooth.

Příslušenství bude možné připojit přes USB 2.0. S přídavným replikátorem bude možné využít i LAN 10/100, VGA výstup a kompozitní videovýstup. Dock bude obsahovat combo DVD/CD-RW, modem a přídavné USB porty, takže s připojenou klávesnicí, myší a monitorem je možné FlipStart používat jako klasické PC.

Slabinou celého systému se zřejmě stanou baterie, jelikož současný projekt předpokládá dvě až tři hodiny práce z dosahu elektrické zásuvky. Když ale budeme srovnávat Flipstart s klasickými notebooky, tak je to výdrž celkem standardní. S využíváním LID podle výrobce vydrží i celý den zapnutý. Nicméně bude možné si dokoupit battery pack, se kterým se základní výdrž prodlouží až na šest hodin.

Aplikace budou fungovat pod klasickými Windows XP. Cena zatím nebyla stanovena, ale přibližně před rokem, kdy Vulcan oficiálně prohlásil vývoj tohoto produktu, stanovil cenu na cca 1.200 USD. Datum uvedení na trh zatím nebylo oznámeno, avšak Vulcan prezentoval první prototyp FlipStartu na veletrhu DEMO2004, kde se předvádějí výrobky, které budou během roku uvedeny na trh. Rozhodně se ale máme na co těšit, na rozdíl od výrobců PDA, kteří mohou být tímto výrobkem částečně ohroženi.

Související články:
Nejmenší Sony: 0,5 kg včetně Windows XP

Ostatní

Diskuse