Live distribuce - Linux snadno a rychle

29. 7. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Jste uživatelem operačního systému Microsoft Windows, chtěli byste vyzkoušet jaký vlastně je a jak funguje ten Linux, ale bojíte se přeinstalování svého operačního systému? Nebo potřebujete záchranu při havarování vašeho systému? Pak využijte Live distribuci Linuxu na CD!

Live distribuce - Linux snadno a rychle

Live distribuce je operační systém Linux uzpůsobený tak, že pro svoji funkčnost nepotřebuje být nainstalovaný na pevném disku, ale spouští se přímo z CD nebo i z USB flash disku. Máte-li v BIOSu nastaveno bootování z CD, stačí vložit CD s Live distribucí do mechaniky a restartovat počítač. Místo vašeho původního operačního systému pak naběhne právě konkrétní linuxová Live distribuce.

Live distribuce je určena nejen začátečníkům, kteří se tak mohou seznámit s novým operačním systémem a vyzkoušet jeho vlastnosti, aniž by ohrozili svá data na pevném disku, ale i zkušeným uživatelům Linuxu. Těm nabízí praktického pomocníka při problémech s jejich originální distribucí, jako je záchrana dat, zavirování počítače, atp.

Jelikož Live distribucí existuje veliká řada a jejich popis najdete snadno na internetu, podíváme se na pár těch nejznámějších, nejpoužívanějších, nebo nejzajímavějších. Všechny si můžete zdarma stáhnout, stačí si vyhledat jejich oficiální stránky nebo mirrory pomocí vyhledávače. Jednou z milých možností také je, nemůžete-li se rozhodnout jakou distribuci zvolit, vytvořit si svojí vlastní.

Danix (CZ)
Jedná se o jednu z českých distribucí, vycházejících z velice známého Knoppixu. Obsahuje veliké množství aplikací a její výhodou je také časté vydávání nových aktualizovaných verzí. Jako u většiny Live distribucí, které se snaží minimalizovat hardwarové nároky, se ovšem musíte připravit také na občasné chyby. Jeho výhodou je ovšem možnost instalace jako klasického operačního systému na pevný disk.

Slax (CZ)
V současnosti asi nejznámější česká distribuce založená na Slackware Linuxu. Nabízí dvě rozhraní, hardwarově náročnější grafické rozhraní KDE a nenáročný Fluxbox. Vyniká svižností a velkým rozsahem uživatelského nastavení, včetně možnosti uložení nastavení na server organizace Slaxu. Start Slaxu můžete také ovlivnit zadáváním různých parametrů při spouštění.

Damn small Linux (ENG)
Tato distribuce je zajímavá hlavně svými minimálními hardwarovými nároky. Zatímco u většiny ostatních distribucí máte obsazeno kolem 200MB a více, Damn zabírá na médiu zhruba 50MB. Díky tomu je doslova předurčen pro použití na USB flash disku k záchraným operacím pro uživatele Linuxu. Napovídají tomu i nároky kladené na znalost Linuxu, takže není moc určena pro začátečníky. K dispozici je pouze prostředí Fluxbox se základními aplikacemi.

Knoppix (ENG+CZ)
Je založený přímo na Debian GNU/Linuxu a patří zřejmě k nejoblíbenější Live distribuci vůbec. Obsahuje velké množství aplikací, včetně kancelářského balíku OpenOffice.org. Vyznačuje se výbornou spoluprací s externím hardwarem, včetně rychlého mountování disků. Nevyhovuje-li vám anglické prostředí, můžete používat i české, ovšem za podmínky ručního nastavení. Grafické rozhraní je na stejné ůrovni jako u Slaxu.

Vyzkoušel jsem všechny tyto čtyři distribuce a nejvíce spokojený jsem byl se Slaxem. Jednak je plně český, ale také rychlý a bezproblémový. U Danixu mě odradily právě častější problémy, včetně padání aplikací. Knoppix je klasikou mezi Live distribucemi a tomu odpovídá i jeho propracovanost. Jelikož nejsem zcela linuxový specialista, nepotěšil mě z tohoto pohledu Damn small Linux. Ovšem díky své velikosti má jistě velké množství uživatelů. Chcete-li používat Live distribuce a nevyhovuje vám žádná z výše zmiňovaných, věřím, že si jistě bez problémů najdete tu pro vás nejvýhodnější. Při zběžném vyhledávání na internetu jsem jich našel zhruba čtyři desítky, od těch málo povedených, až po ty špičkové.

Ostatní

Diskuse