Poznejte zákoutí MS Office - 7. InfoPath a nástroje Office

10. 6. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Potřebujete si snadno vytvořit dynamický formulář jako je faktura nebo plán projektu? Chcete si naskenovat obrázky, upravit si je a setřídit podle vámi zvolených pravidel? A chcete toto všechno spojit s dokumenty aplikací MS Office? Zkuste využít program MS InfoPath a pomocné nástroje nejpoužívanějšího kancelářského balíku.

Poznejte zákoutí MS Office - 7. InfoPath a nástroje Office

V minulém díle jsme si povídali o známém plánovacím programu a e-mailovém klientu MS Outlook. V dnešním, závěrečném dílu seriálu o zákoutích MS Office si povíme o nové aplikaci MS Office InfoPath 2003 a o pomocných nástrojích. Oproti předchozím dílům se ovšem nebudeme zaobírat málo využívanými funkcemi aplikací, které jsou velice jednoduché v používání, ale ukážeme si, co nám InfoPath a pomocné nástroje vlastně umožňují.

MS InfoPath
Aplikace založená na tvorbě dynamických formulářů zjednodušuje využívání, shromažďování a sdílení informací. Jejím základem jsou dva samostatné pracovní režimy. První vám umožňuje formuláře navrhovat a druhý je vyplňovat. Ovšem můžete se i spolehnout na předdefinované šablony formulářů jako jsou faktura, cestovní plán, zpráva o stavu, plán projektu, domácí vyučtování a jiné, a pouze si je upravit pro vlastní potřebu nebo jen vyplňovat.

MS Galerie médií
Jedná se o aplikaci shromažďující na jednom místě obrázky, zvuky a animace z vašeho počítače. Kromě toho obsahuje vlastní předdefinované kliparty a zvuky a umožňuje vám stáhnout další online z internetu. To vše potom můžete snadno využít při vytváření jakýchkoliv dokumentů.

MS Office Access Snapshot Viewer
Tento jednoduchý program umožňuje zobrazit, vytisknout, nebo i odeslat e-mailem snímek sestavy. Skládá se ze samostatně spustitelného programu a z ovládacího prvku Snapshot Viewer. Pomocí tohoto prvku můžete zobrazit snímek z Internet Exploreru či z jakékoliv jiné aplikace využívající prvky ActiveX.

MS Office Document Scanning
Praktická aplikace, která je podprogramem MS Office Document Imagingu, slouží pro snadné skenování dokumentů. Nabízí výběr z mnoha režimů a možnost vytváření si a ukládání vlastních předdefinovaných voleb.

MS Office Document Imaging
V tomto programu můžete u naskenovaného dokumentu provést OCR (optické rozpoznávání znaků), kopírovat a exportovat veškerý skenovaný text i obrázky, vyhledávat části textu v dokumentech, odesílat naskenované materiály ostatním uživatelům, stejně jako je snadno opatřit poznámkami.

MS Office Picture Manager
Grafický editor a manažer obrázků přizpůsobený pro snadné využívání v aplikacích MS Office. Nabídkou svých možností se nemůže vyrovnat profesionálním editorům a manažerům, ale díky zmiňované provázanosti s ostatními aplikacemi kancelářského balíků je dobrou volbou pro rychlou úpravu obrázků před použitím v dokumentu.

V závěrečném dílu tohoto seriálu jsme se podívali na zbylé aplikace a nástroje sady MS Office 2003 Professional. Pro podrobnější prozkoumání jejich funkcí vám doporučuji využít nápovědu jednotlivých aplikací, nebo i nápovědu Office online. Doufám, že se mi podařilo pro vás odkrýt některá dosud skrytá zákoutí populárního kancelářského balíku a vylepšit vám tak práci s ním.

Ostatní

Diskuse