OpenOffice 4 - Impress

2. 11. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jiří Pomazal

V našem seriálu jsme již vytvářeli textové dokumenty a upravovali datové tabulky. Žádný kancelářský balík se však neobejde bez silného prezentačního nástroje. Tím je v případě sady OpenOffice (OO) program Impress, jehož analogií u MS Office je známý PowerPoint. Co nám může Impress nabídnout a jak obstojí ve srovnání s konkurencí?

OpenOffice 4 - Impress

Základní popis a ovládací prvky
Ihned po spuštění aplikace se ke slovu přihlásí průvodce, který má za úkol co nejvíce Vám tvorbu prezentace usnadnit. V několika jednoduchých krocích nastavíte základní vzhled, uspořádání prvků a časování. Tohoto průvodce ocení však spíše jen začínající uživatelé nebo lidé s nedostatkem času.
Ti pokročilejší jej nejspíše přeskočí a svou prezentaci si od základu navrhnou sami.

Po zvolení možnosti „empty presentation“ a stisku „Create“ se před uživatelem zjeví základní rozhraní. Je znovu velice podobné aplikaci PowerPoint (proč také měnit to, co skvěle funguje a hlavně - na co jsou lidé zvyklí). Při standardním nastavení je zobrazeno prostředí s velkým náhledem aktuálního snímku a po levé straně náhledy miniatur ostatních snímků. Zobrazení pak lze přepínat dle potřeby mezi zobrazením nadpisů, poznámek a celkovým tříděním snímků.

Od prezentačního programu se očekávají především bohaté možnosti animace a široká podpora multimédií. Animace můžeme obecně rozdělit na dva typy: animace a přechody pracující s celými snímky (slides, frames). A animace pracující s jednotlivými objekty, které do prezentace lze vložit (text, obrázek, tabulka atd.).

Možnosti animace jsou zde bohaté a dovolují vytvořit opravdu profesionálně působící prezentaci. Počtem a kvalitou si nijak nezadají s konkurenčním PowerPointem. Každou animaci nebo přechod může doprovázet libovolný zvuk.
Samozřejmostí je také živý náhled všech aplikovaných animací a přechodů pro okamžitou kontrolu výsledku.

Povedené funkce
Velice kladně musím opět hodnotit možnosti importu multimédií. Vložit lze jakýkoli audiovizuální soubor, pro který jsou v systému nainstalovány kodeky. Vkládat lze ale i další soubory jako obrázky, grafy (není problém import z MS Excelu). A jako takovou třešničku na dortu vnímám možnost importu Java appletu! Prezentace tak mohou dostat díky jazyku Java opravdu punc originality a vzhledem k jeho možnostem i spoustu funkcí, které by jinak v prostředí programu Impress nebyly možné. Integrace je opravdu jednoduchá. Stačí jen říci Impessu, kde se nacházejí potřebné Class soubory a palet je okamžitě umístěn do prezentace. (Nelze na něj pak už samo sebou aplikovat žádné další animace.)

Méně povedené funkce
Jako největší nevýhodu ve srovnání s konkurencí od MS vidím nemožnost aplikovat na jeden objekt více animací. V PowerPointu je například možné na zvolený objekt nabalit takřka nekonečnou šňůru animací, které se pak ve zvoleném pořadí a časování přehrají.

Další slabinou je nastavení a ladění výkonu prezentace. Konkurence v podobě MS nabízí přeci jen pokročilejší možnosti, mezi něž patří například i optimalizace výkonu za pomoci hardwarové akcelerace vykreslování (od verze XP), změna rozlišení prezentace a další. Zde si musíme vystačit jen se základními nástroji jako časování, automatizace přechodů a podobné.

Podporované formáty a kompatibilita
Výchozím formátem pro ukládání vytvořených prezentací je .odp (OpenDocument Presentation). Na výběr je však znovu nepřeberné množství dalších formátů. Problémem není uložení ve formátu MS Powerpoint 97-XP až po některou z verzí formátu StarImpress. Chtěl bych tu především vyzdvihnout možnosti prezentace na webu. Možnosti exportu jsou v tomto případě opravdu široké a vybrat si můžete od statické stránky bez rámů (frames) až po ASP aplikaci! Celý proces exportu je pro maximální usnadnění řízen přehledným průvodcem.

Co se týče kompatibility dokumentů vytvořených v PowerPointu, jediný problém nastává právě při otevírání prezentace používající více animací nabalených na jeden objekt. V tomto případě dojde k přehrání pouze v pořadí první animace a další jsou zahozeny. Někdy se také může stát, že animaci nebo přechod použitý v originální prezentaci nebude Impress obsahovat, a tudíž ji nebude moci interpretovat. V tom případě budou dané objekty bez animace.

Shrnuto
OO Impress obstojně poslouží při vytváření Vaší firemní či soukromé prezentace. Jeho silnými zbraněmi jsou bohaté možnosti animace a především široká podpora multimédií a jejich importu. Až na výjimky si s přehledem poradí s jakoukoli prezentací vytvořenou v konkurenčním PowerPointu.
Ztrácí však zejména v možnostech nastavení prezentace a v rovině pokročilejších animačních technik.

Ostatní

Diskuse