Ohlédnutí za rokem 2005

28. 12. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Další rok je za námi a opět se v něm přihodila řada více či méně zajímavých událostí. Nás samozřejmě nejvíce zajímá oblast notebooků, a tak se ohlédneme především za vývojem na poli procesorů. Ohlédnutí patří ale i dalším komponentám uvnitř notebooků, vývoji technologií v LCD nebo datových komunikací a zlepšení servisu.

Centrino / Sonoma
Poslední varianta (s označením Sonoma) dnes již obecně známé sady Intel Centrino se v noteboocích zabydlela hned počátkem roku 2005. Oficiální uvedení na trh v ČR bylo 19.1.2005 a již ve stejný den NOTEBOOK.cz jako první redakce v ČR přinesla reálné výsledky vlastních testů. Koncem února se již Centrino / Sonoma dostává do reálného prodeje i v ČR. Procesor zůstal téměř nezměněn oproti svému předchůdci, ale hlavní vylepšení se udála v čipsetu a nově podporovaných rychlejších technologiích. Na řadu přišla především nová a rychlejší PCI-Express sběrnice, na níž se velmi rychle zabydlely nové a výkonnější grafické karty. Další podstatnou novinkou je podpora DDR2 paměťových modulů, které se však začaly výrazněji prosazovat až v druhé polovině roku. Poslední z podstatných změn prodělal řadič pevných disků, který nově podporuje i SATA disky, ty jsou však i koncem roku stále i v nových noteboocích ještě spíše raritou než pravidlem.

19.1.2005 - Fujitsu Siemens Computers Lifebook E8020 - nové Centrino (Sonoma) v TESTu!
21.1.2005 - Upravená Sonoma i pro Celeron M
21.1.2005 - Nové Centrino aneb co přinesla Sonoma a o čem se nemluví
21.1.2005 - ATI uvádí Mobility Radeon X700


Turion
Společnost AMD přišla se svou odpovědí na sadu Intel Centrino. První zprávy o AMD Turion sice přicházejí den před uvedením Intel Centrino (Sonoma), ale na trh je Turion uveden až v polovině března, o měsíc později je ohlášen na západ od našich hranic první notebook a v polovině května se teprve dostává i do ČR. První test v ČR vychází začátkem června opět v redakci NOTEBOOK.cz. Notebooky označované logem Turion obsahují od AMD stejnojmenný procesor Turion 64 vycházející z procesoru Athlon 64. Zajímavou vlastností je podpora 64-bitových instrukcí, které využijete např. ve Windows XP 64bit Edition, ale podpora programů prozatím není valná. Ostatní komponenty (čipset, WiFi, grafika atp.) jsou dodávány jinými společnostmi než AMD, které nemá tak striktní podmínky pro použití loga jako Intel pro své Centrino. Turion notebook může rovněž obsahovat PCI-Express grafickou kartu, ale vymoženosti v podobě DDR2 pamětí a SATA disků jsou mu v podstatě zapovězeny. Hlavní výhodou AMD je tedy tradičně cena při srovnatelném výkonu, spotřebě (výdrži na baterie) a vyzařování přebytečného tepla. Turion sice přichází na trh o poznání později než Centrino, ale i díky němu AMD přeci jen "proráží" stále výrazněji i do portfolia významnějších značek notebooků.

12.3.2005 - AMD Turion 64 je venku
2.6.2005 - Acer Aspire 5020 - první Turion - v našem TESTu
23.6.2005 - AMD Turion zrychluje


Mobilní datová komunikace
Počátkem roku přinesl T-Mobile na český trh technologii EDGE, která je sice znatelně pomalejší než CDMA od Eurotelu, ale znatelně rychlejší než starší GPRS. Díky PCMCIA variantám EDGE karet je také podstatně mobilnější než CDMA, které se v první fázi navíc potýká s několika neduhy (v druhé polovině roku naštěstí přichází nový a praktičtější modem). Nevýhodou EDGE je naopak malé počáteční pokrytí (z počátku jen Praha a Brno). Významnějšího pokrytí se uživatelům dostává až na podzim, kdy také přicházejí další zajímavé alternativní technologie. Jako první přišel T-Mobile se službou 4G, která nabízí až 1 Mbps rychlost pro stahování dat. Následován je Eurotelem, který sice nabízí nižší startovní rychlosti (384 kbps) pro své UMTS připojení, ale podstatnou výhodou obou služeb (4G a UMTS) je především rychlost odezvy komunikace, která má zásadní vliv na celkový dojem z rychlosti surfování po internetu a rozšiřuje možnosti dalšího použití (on-line hry, videokonference atp.). 4G je rychlejší než UMTS, ale potřebuje ke své práci speciální zařízení, naproti tomu pomalejší UMTS může být integrováno v mobilu, takže ušetříte prostor v brašně. Eurotel pro UMTS chystá i vyšší rychlosti. Nevýhodou obou nových technologií je potom opět malé počáteční pokrytí signálem (Praha, Brno). Významnějšího pokrytí signálem se uživatelé dočkají až v roce 2006, ale i tak lze říci, že éra opravdu mobilních přenosů dat v ČR začala v roce 2005.

7.1.2005 - EDGE - buďte opravdu mobilní
11.2.2005 - Eurotel bude odškodňovat zákazníky, kteří měli potíže s CDMA
1.4.2005 - Internet přes mobil - GPRS a EDGE v ČR
1.12.2005 - Eurotel spustil UMTS datové služby
14.12.2005 - Internet 4G a externí modem


Další zajímavé události
Počátkem roku jsme ještě zaznamenali dozvuky snižování cen notebooků z roku 2004 a další výrobci proto snižovali záruku levných notebooků pro firmy a podnikatele na 1 rok. Se servisem souvisí i vybudování zcela nového servisního střediska Acer (servis Aceru byl v minulosti často kritizován, nové servisní středisko by mělo přinést podstatné zlepšení služeb), které bylo koncem srpna otevřeno v Brně.

V březnu byl schválen prodej divize výroby PC a notebooků IBM čínské firmě Lenovo. Firma, jejíž název býval v minulosti synonymem pro počítače PC, se tak prakticky vzdala další produkce počítačů. I když je na nových noteboocích ještě stále vidět logo IBM, nové širokoúhlé notebooky jsou již prezentovány jako Lenovo. Škoda jen, že v ČR je nový širokoúhlý model Z60m prozatím nedostupný.

Mezi další zajímavosti, které nás v roce 2005 potkaly, patřil test notebooku s nejvýkonnější grafickou kartou ATI X800. V noteboocích se společně s testovacím provozem digitálního TV vysílání začaly objevovat i digitální tunery, z nichž některé jsme rovněž otestovali. V průběhu roku se objevovaly nejrůznější informace o novém mobilním dvoujádrovém Intel procesoru Yonah včetně toho, že k jejich implementaci se chystá i Apple. Koncem roku se na ČR trhu objevil i notebook s mobilním VIA procesorem C7-M, který má být ještě levnější alternativou pro Pentium M. Na poli LCD se stále více prosazuje Glare technologie (obdoba X-black od SONY) a objevují se i notebooky s LED podsvícením displeje (testovali jsme v notebooku Sony Vaio TX1). V noteboocích se stále častěji objevuje také čtečka otisku prstu. MS ohlásil oficiální jméno pro Longhorn - Windows Vista, ale stále nemá českou verzi Windows pro Tablet PC, což je pravděpodobně jedním z důvodů, proč prodeje této platformy v ČR stále nikterak neohromí.

13.1.2005 - HP v ČR snižuje záruku na notebooky řady nx
11.3.2005 - Sňatek IBM a Lenova má zelenou
28.4.2005 - Umax VisionBook 7000WSX - přenosná stíhačka
4.6.2005 - Intel Yonah předveden
7.6.2005 - Dohady se potvrdily, IBM má svůj první Tablet PC
13.6.2005 - Apple bude používat i Pentium M a Yonah
23.7.2005 - Longhorn má jméno, tentokrát již oficiálně
18.8.2005 - Asus W1V - digitální TV v notebooku
22.8.2005 - Nový servis Aceru jede odedneška
19.9.2005 - První širokoúhlý ThinkPad je venku, přinášíme podrobnosti
19.12.2005 - Umax VisionBook 3100VX - VIA C7-M procesor
1.12.2005 - Sony Vaio TX1 - minimální rozměry bez kompromisů


Ostatní

Diskuse