MS Windows XP Professional x64 Edition

17. 5. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Dlouhou dobu našly 64-bitové procesory uplatnění jen u unixových systémů. Pro uživatele 32-bitového operačního systému Windows a klasických aplikací byl jejich výkon nevyužitelný. Až před nedávnem přišel Microsoft se svou verzí MS Windows XP Professional x64 Edition. Podívejte se s námi, jestli stojí za to!

MS Windows XP Professional x64 Edition

Pořízení
V současné době si můžete tuto beta verzi Windows objednat na stránkách Microsoftu jako upgrade na CD. Z USA vám ji pošlou zdarma, respektive platíte "jen" vyřízení objednávky a dopravu, cca 22\$. Na internetu také byla časově omezená možnost stáhnout si trial verzi platnou jeden rok. Oficiální stránky MS jsou připraveny na možnost stahování upgrade rovnou z internetu, zatím ale tato funkce není zprovozněna. Také vás musím upozornit, že tato verze není lokalizována a asi ani vůbec nebude, takže je pro vás k dispozici jen anglická verze. Navíc je Upgrade určen jen pro Win XP Professional ... pokud máte verzi Home, máte smůlu.

Testování probíhalo na notebooku Acer Ferrari 3400.

Srovnání 32 a 64-bit verze Windows
Po spuštění počítače vám systém naběhne za necelých 42s, spustíte-li při té samé konfiguraci 32-bit verzi, je o 12s rychlejší. Také na disku vám starší verze zabere o 300MB méně. Jinak, jste-li zvyklý na anglické Windows, nerozeznáte po naběhnutí systému žádný rozdíl mezi verzemi. Stejné jsou i aplikace v ovládacím panelu a v systémových nástrojích.

Aplikace
Bohužel v současné době je ještě hodně málo 64-bit aplikací, ale pokud se nová verze Windows uchytí, mělo by dojít k jejich rychlému nárůstu. Nemusíte mít ale strach, že by vám staré 32-bit aplikace nefungovali. Při instalaci si systém vytvoří dva adresáře pro programy. První, s klasickým názvem Program Files, je určen novým aplikacím a druhý, s názvem Program Files(x86) je určen 32-bit aplikacím. V systému je obsažena nová i stará verze Internet Exploreru, při zkoušení jsem ovšem mezi nimi nezaznamenal žádný rozdíl. Při testech všechny 32-bit aplikace fungovali uspokojivě, nevyskytly se žádné problémy. Dle dostupných zdrojů z internetu by mělo v novém systému spolehlivě fungovat zhruba 95% starších aplikací. Naopak 64-bit aplikace v 32-bit operačním systému samozřejmě funkční není.

Ovladače
Narozdíl od aplikací je s ovladači problém. Používáte-li běžný a hlavně ne zcela nový hardware jako jsou myši, tiskárny, klávesnice atd., měli by být Windows schopny nainstalovat své nové 64-bit ovladače a vše bude fungovat. Ovšem u ostatního hardware musíte jen doufat, že jeho výrobce zaktualizuje ovladače i do 64-bit verzí. Zatím jsou v této oblasti nejaktivnější výrobci grafických karet. Já jsem se v testu pokusil nainstalovat několik typů myší a externích klávesnic, ty dopadli na jedničku. U tiskáren fungovala pouze starší inkoustová Canon BJC-4300. Novější, laserovou Konica Minoltu PagePro 1300W, se vůbec nepodařilo nainstalovat. Stejně dopadl i modem pro CDMA od Eurotelu. Interní grafika notebooku ATI Mobility Radeon 9700 128MB neměla žádný problém.

Výkon
Pro porovnání výkonu jsem si vytvořil malý matematický prográmek, který měl milionkrát vynásobit dvě menší matice, pokaždé uložit výsledek a zaznamenat celkovou dobu výpočtů. Ten jsem zkompiloval pro 32 i 64-bit a otestoval ho v obou verzích operačního systému. Výsledek vidíte v tabulce.

Spustíte-li náročnou technickou 32-bit aplikaci v 64-bit systému, bude její výkon zhruba o 15% nižší než v 32-bit systému. Spustíte-li 64-bit aplikaci v 64-bit systému, bude její výkon o zhruba 20-25% vyšší než výkon stejné 32-bit aplikace v 32-bit systému. To platí pro náročné aplikace, jako jsou technické výpočty, hry, atd.. Pro běžné kancelářské aplikace, přehrávače videa a další jsou rozdíly zanedbatelné.

Závěrem
Momentálně, při nedostatku aplikací a ovladačů, nám nová x64 edice Windows na pohled nepřináší prakticky žádný užitek, spíše menší problémy s připojitelností hardware. Ovšem to se může během krátkého času změnit a pak to bude výborná volba pro majitele 64-bit procesorů. Proto vám můžu prozatím doporučit to, co jsem udělal já při testování. Nechte si na jedné partition disku 32-bit systém a na druhou si nahrajte 64-bit systém. Pak můžete pro běžnou práci využívat starší systém a pro náročné 64-bit aplikace systém nový.

Ostatní

Diskuse