CDMA prakticky - smíšené pocity

18. 3. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

O principu technologie CDMA, o všech jejích negativních a pozitivních stránkách i o praktických zkušenostech můžete na internetu i v odborných časopisech najít hodně článků. Dnes přináším své vlastní zkušenosti z dlouhodobého testování.

CDMA prakticky - smíšené pocity

Před dvěma měsíci jsem si přinesl domů modrou krabici s modemem a vším příslušenstvím. Jakožto často cestující majitel notebooku jsem byl hned ze začátku rozladěn rozměry a hmotností modemu. Zásuvnou PCMCIA kartu bych přivítal daleko raději, ale na tu si zřejmě budu muset ještě pěkný čas počkat. Jelikož bydlím na vesnici vzdálené více jak 15 km od nejbližšího zdroje signálu, musel jsem si pro domácí příjem přikoupit externí anténu a doufat v zázrak. Po dvou hodinách otáčení se s anténou na střeše se zázrak opravdu stal a já získal stabilní čtyři čárky (z pěti), zaručující mi kvalitní přenos. Připojil jsem modem k notebooku, nainstaloval nezbytný software a hurá na internet.

Po připojení k internetu mi systém ohlásil rychlost připojení 921,6 Kb/s. Oproti telefonnímu modemu tedy více jak šestnáctinásobné teoretické zrychlení. A opravdu, na pohled stránky nabíhaly daleko svižněji a obrázky se načítaly plynule. Pokusil jsem se tedy stáhnout 20 MB soubor. Rychlost stahování kolísala mezi 13 až 20 KB/s. Pokusil-li jsem se stáhnout tentýž soubor přes klasické telefonní připojení, pohybovala se rychlost mezi 1,5 až 3 KB/s. Průměrné zrychlení stahovaní přes CDMA bylo tedy oproti modemu zhruba devítinásobné. Jediné negativum, které jsem na začátku objevil, se týkalo doby připojení. Zatímco Eurotel proklamuje nepřetržité připojení po dobu tří dnů (poté vás sám odpojí), ve skutečnosti se mi nepodařilo první dva týdny užívání zůstat nepřetržitě připojen déle než 15 hodin. Buďto ukončil připojení dodávaný program, nebo se dokonce vypnul modem sám (ač byl připojen do napájení). Mým potřebám to vůbec nevadilo, ale příznivce „gigadownloadů“ to zřejmě zklame.

Nyní, po dvou měsících testování, je pak skutečnost o něco horší, než byla na začátku. Systém při připojení sice stále hlásí rychlost 921,6 Kb/s, ale stránky se načítají viditelně pomaleji, i když rychlost stále předčí telefonní připojení. Rychlost stahování souborů poklesla na 5 až 11 KB/s. Nejhorší ovšem je, že mě modem odpojuje už maximálně po dvou až třech hodinách, a občas se mi dokonce ani nedaří se několik hodin připojit. Dle oficiálních vyjádření Eurotelu může dočasný problém s rychlostí připojení spočívat v prudkém nárůstu uživatelů a současně malé kapacitě sítě. Ta se sice ze dne na den rozrůstá, ale zatím stále nestačí pokrýt tyto nárůsty. Častější výpadky pak jsou zřejmě způsobeny právě posilováním a rozšiřováním signálu. Předpokládám tedy, že se situace bude stále zlepšovat, až dosáhne minimálně původních hodnot.

Jednou z velkých výhod mobilního připojení by měla být právě jeho mobilita. I přes první rozporuplné pocity z rozměrů modemu si ho přeci jen kdykoliv můžu vložit do tašky k notebooku a mít ho vždy po ruce. Prvním slabým místem tak je baterie modemu. Vydrží dodávat energii necelé dvě hodiny. Jste-li v místech bez el. sítě a váš notebook, stejně jako ten můj, může pracovat na jedno nabytí přes čtyři hodiny, je to rozhodně nedostatek. Ovšem tam, kde není přístup k elektrické rozvodné síti, nemusíte zatím ani počítat se signálem. Prozatímní nedostatek signálu souvisí s druhým slabým místem. V jakémkoliv větším městě by vám připojení nemělo dělat problémy, ale v odlehlejších vesnicích, v místech kam signál nedosáhne, budete mít veliké problémy, stejně jako jsem je měl ze začátku já. Uvažujete-li také o možnosti vzít si modem do vlaku, autobusu nebo do auta, musím vás předem upozornit na komplikace. Pokud vynechám již zmiňovaný problém nedostatku signálu v málo osídlených oblastech, zůstává zde problém technického rázu. Při vyšších rychlostech (řádově nad 90 km/hod) CDMA prostě nefunguje. A ačkoliv každý modem CDMA má přiděleno své vlastní mobilní telefonní číslo, nemůžete u něj používat služby jako je roaming, takže zde ani neexistuje možnost využít v zahraničí.

Závěrem mohu říci, že i přes současné problémy nelituji toho, že jsem si CDMA pořídil. Doma si nehlídám hodinu, kdy se připojuji, stahuji také větší množství dat. CDMA je podle mých zkušeností vhodnou volbou pro uživatele, kteří nemají jinou možnost "neomezeného" připojení k internetu doma nebo v kanceláři. Pro opravdu mobilní použití se více hodí technologie EDGE (menší rozměry přístroje, delší výdrž na baterie), na druhou stranu CDMA nabízí vyšší teoretickou rychlost připojeni a prozatím i větší pokrytí než EDGE.

Ostatní

Diskuse