OpenOffice 6 - Draw

16. 11. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jiří Pomazal

V posledním díle našeho seriálu si představíme editor Draw, který zastřešuje a kompletuje bohatou nabídku kancelářské sady OpenOffice. Je ideálním nástrojem pro tvorbu diagramů a jiných vektorových objektů do ostatních dokumentů OpenOffice.

OpenOffice 6 - Draw

Základní popis a ovládací prvky
Rozhraní programu je podobné jako u většiny grafických editorů. Navíc je zde možnost dělit dokument na jednotlivé slajdy (slides), které se jako miniatury zobrazují v levé části okna aplikace.

Aby bylo hned od počátku jasno, je nutno si říci, že Draw je především vektorový editor pro kreslení diagramů, tabulek a schémat. Lze do něj samo sebou importovat i libovolný obrázek v téměř jakémkoli formátu a celý dokument tak oživit. Co se však týče úprav importovaných rastrových obrázků, možnosti jsou jen základního typu (korekce barev, velikosti, natočení a pod.). Importované rastry však lze využít i jinak, ale k tomu se hned dostaneme.

Hlavními nástroji pro tvorbu jsou zde předdefinované vektorové typy objektů jako spojnice, čáry, linky a tabulky. Jednotlivé objekty v dokumentu lze seskupovat, nastavovat jejich pořadí viditelnosti, průhlednost a překrývání. Hotový dokument lze pak nakonec pomocí funkce „kopírovat“ vložit do jakéhokoli jiného programu sady OpenOffice nebo jej uložit ve výchozím formátu aplikace, což je OpenDocument Drawing (.odg).

Povedené funkce
I když je Draw především vektorový program, jsou zde velice dobře zpracovány nástroje pro manipulaci s importovanými objekty (obrázky). Pomocí jednoduchého nástroje konvert lze například vložený obrázek převést na 3D objekt, konturu, polygon nebo 3D rotační válec. Tím ale možnosti nekončí. Na objekty je možné mapovat libovolné textury, barvy nebo křivky a libovolně s nimi manipulovat. Dokonce je zde bráno v potaz i nasvícení a objekty se podle toho chovají. Opět jsou možnosti spíše omezené, ale na vektorový editor (a ne 3D modelační program) to opravdu není špatné.

Méně povedené funkce
Když už nám dali autoři možnost importu obrázků, je přeci jen škoda, že program nenabízí větší možnosti jejich úpravy. Takto bohužel zůstaneme jen u základních operací typu nastavení průhlednosti a jednotlivých barev. Pro větší úpravy je již třeba otevřít obrázek v některém ze specializovaných rastrových editorů.

Podporované formáty a kompatibilita
Jak již bylo napsáno, dokumenty lze ukládat jen v nativním formátu .odg. Možnosti otevírání dokumentů vytvořených v konkurenčních programech jsou taktéž omezené (jen dokumenty Draw a StarOffice). Ale není se ani čemu divit, když například konkurence v podobě MS Office prakticky ve svém balíku nenabízí analogii k programu Draw. Jistě, od verze XP zde existuje aplikace Document imaging. Ta je ale schopna otevírat pouze soubory formátu TIFF a o nějakých úpravách, či dokonce kreslení, se zde nedá mluvit.

Shrnuto
Draw je další užitečnou přidanou hodnotou sady OpenOffice. Je vhodný zejména pro prezentační účely a obohacování dokumentů vytvořených v jiných aplikací sady OpenOffice jako například Write. Silnou stránku jsou především možnosti importu širokého spektra objektů a jejich editace.
Pokud však bude chtít pokročilejší úpravy bitmapových obrázků, nezbývá než sáhnout po nějakém externím grafickém programu.

Ostatní

Diskuse