OpenOffice 5 - Base

9. 11. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jiří Pomazal

Ani v balíku OpenOffice nechybí aplikace pro vytváření jednoduchých databází. Nese výstižný název Base a pro uživatele MS Office představuje alternativu k programu Access. O jeho výhodách a nevýhodách oproti konkurenci se dozvíte v tomto díle našeho seriálu.

OpenOffice 5 - Base

Základní popis a ovládací prvky
Stejně tak jako u programu Impress, i zde se ihned po spuštění zobrazí průvodce, který uživatele navede na základní úkony. Na výběr je vytvoření nové databáze, otevření existujícího databázového souboru (pouze formát OpenDocument database .odb) a konečně připojení k již existující kompletní databázi, kde je výběr opravdu široký. Propojit se lze s databázemi MS Access, MySQL, Oracle a jinými. Mezi možnostmi je také import libovolného textového souboru, který obsahuje informace rozdělené oddělovači. Poté jen nastavíte filtr pro import s potřebnými parametry a tabulky jsou naplněny! Tuto funkci obsahuje samo sebou i MS Access.

Po vybrání jedné z možností dojde ke spuštění hlavního okna aplikace se základní nabídkou funkcí. Vzhled a rozložení ovládacích prvků se v tomto případě liší trochu více a začínající uživatel přecházející z MS Access bude přeci jen více tápat (i když i zde je značná podobnost). V levém sloupci se nachází hlavní nabídka akcí, které lze provádět. Tables (vytvoří novou tabulku), Queries (vytváří dotazy na data v tabulkách a umožňuje je navzájem propojovat), Forms (umožňuje vytváření formulářů, se kterými pak pracuje koncový uživatel) – jedná se vlastně o takové grafické rozhraní databáze. A nakonec Reports (vytváří zprávy pro uživatele databáze, výstrahy, informace a jiné).

Všechny tyto akce lze provést několika způsoby, a to buď ručně v prostředí grafického rozhraní aplikace Base, nebo za pomoci průvodce. Výjimku tvoří vytváření dotazů (Queries), kde je možné psát zdrojový kód přímo v jazyce SQL.

Asi nejdůležitější funkce, což je propojování tabulek a zadávání dotazů, je znovu řešena velice podobně jako u konkurenčního MS Accessu. Tabulky lze graficky propojovat, určovat primární klíče a kardinalitu vztahů (1:1, 1:N, N:1). Zadávání dotazů je, jak již bylo napsáno, možné také graficky, bez hlubších znalostí jazyka SQL pouhým vybíráním z nabízených možností.

Povedené funkce
Ocenit se musí především široké možnosti propojení aplikace Base s jinými databázemi a s tím spojený import dat. Celkově jsou možnosti Base rozšířeny použitím enginu Hypersonic SQL (HSQL), který je celý napsaný v Javě. Zajímavé jsou především jeho možnosti. Podporuje například transakce či konstrukce s JOIN, autorizaci jménem a heslem, a lze jej používat dokonce i z appletů. K propojení se používá rozhraní JDBC (Java DataBase Connectivity). Není tak problém vytvořit webový Java applet s napojením na Vaší databázi (například kalendář).

Méně povedené funkce
Musím si lehce postěžovat na integrovaný editor zdrojových kódů (Queries). Samo sebou od něj nelze čekat takové funkce, jaké mají jiná GUI pro psaní MySQL. Ale když už je v programu obsažen, neuškodilo by alespoň barevné rozlišení příkazů nebo spouštění jen vybrané části kódu. Negativně hodnotím také nemožnost otevírat a ukládat do formátu MS Access.

Podporované formáty a kompatibilita
Jak již bylo řečeno, hotové databáze lze ukládat jen do formátu .odb. Pro úpravy neotevřete databázové soubory vytvořené v jiném databázovém programu (např. MS Accessu).

Shrnuto
Base je kvalitní databázový program s mnoha pokročilými funkcemi. Poslouží jak začínajícímu uživateli, tak i zkušenějšímu databázovému harcovníkovi. Samozřejmě, stejně tak jako v případě MS Access nejde o žádné profesionální prostředí pro velké podniky, ale pro domácí použití a malou kancelář bohatě postačí. Šikovným nástrojem je Java DataBase Connectivity, negativní stránkou zase nekompatibilita se soubory Accessu.

Ostatní

Diskuse