Maximalizujte výkon baterie notebooku

17. 6. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

I když baterie vydrží dodávat notebooku energii pár hodin, vždy nastanou situace, kdy byste potřebovali tuto dobu prodloužit. Můžete si tedy buďto koupit náhradní baterii za několik tisíc, a nebo třeba zkusit naše tipy. Získat lze i několik desítek minut.

Maximalizujte výkon baterie notebooku

Správa napájení
Využívejte naplno možnost softwarové správy napájení. Není-li váš notebook vybaven originálním software od výrobce, najdete adekvátní náhradu přímo v operačním systému. Zvolíte-li v MS Windows v ovládacích panelech odkaz Možnosti napájení, můžete si nejen vybrat jedno z množství napájecích schémat, ale i si ho doupravit podle svých potřeb.

Jas displeje
Čím větší je váš LCD displej, tím více spotřebovává energie. Tomu se sice nemůžeme vyhnout, ale můžeme to značně omezit redukcí jasu obrazovky. Většina notebooků má tzv. easy-to-access funkci, neboli možnost nastavení parametrů displeje pomocí tlačítka Fn a funkčních kláves.

Porty a periferie
Vyjměte z počítače všechny PC karty, které nepotřebujete. Udržují se v pohotovosti a tím vám ubírají další porce energie. V ovládacích panelech si poté zvolte položku Systém a na její kartě Hardware odkaz Správce zařízení. Vyberte si pak postupně všechny kořenové rozbočovače USB v řadičích sběrnic a ve Vlastnostech si na záložce Řízení spotřeby zaškrtněte volbu Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie.

Bezdrátová zařízení
Obsahuje-li váš notebook WiFi kartu, Bluetooth, nebo infra port, udržují se v pohotovostním stavu a v pravidelných intervalech kontrolují stav připojení nebo dosah jiných bezdrátových zařízení. Jejich vypnutím můžete ušetřit řadu potřebných minut.

Režim spánku
Nechcete-li počítač na chvíli používat, ale také ho nechcete vypnout, máte možnost zvolit Úsporný režim nebo Režim spánku (Hybernace) . Z úsporného režimu se sice dostanete rychleji, ale všechny informace jsou uloženy v paměti RAM a té se musí stále dodávat energie. Při přechodu do režimu spánku se veškeré informace zapíšou do souboru na pevném disku a tím se oproti úspornému režimu zachrání více energie.

Programy
Povypínejte si všechny aplikace v systémové liště a spuštěné programy, které nepotřebujete. Stiskem CTRL-ALT-DELETE otevřete Správce úloh Windows a povypínejte také zbytečné procesy ubírající energii pravidelným zápisem na pevný disk (jen pro zkušenější uživatele).

Paměť
V operačním systému Windows je standardně nastavena určitá velikost stránkovacího souboru. Tento soubor uložený na pevném disku by měl pracovat jako náhrada paměti ve chvíli, kdy je zaplněna a je označován jako virtuální paměť. Pravdou ovšem je, že ho systém a programy využívají i ve chvíli, kdy reálná operační paměť má ještě volnou kapacitu. Častým zápisem do tohoto souboru je pak spotřebováno velké množství energie a vy se tomu můžete vyhnout jeho minimalizací nebo úplnou deaktivací (ovšem k tomu je dobré mí alespoň 512MB, lépe 1GB operační paměti). Jeho nastavení najdete ve vlastnostech systému.

Procesor
Některé typy notebooků mají možnost snížení frekvence procesoru a tím také vypnutí nebo omezení větráčku. Procesor je přitom jedním z největších žroutů energie. Nepotřebujete-li tedy extra velké výkony a máte tu možnost, snižte frekvenci procesoru na minimum. Pokud notebook neobsahuje speciální program výrobce, je to v nastavení spotřeby MS Windows (viz výše Správa napájení) profil Minimální spotřeba baterie.

Prodloužení doby běhu na baterie za pomoci těchto tipů jsem sám testoval na dvou noteboocích při běžné kancelářské práci. Subnotebook Prestigio Visconte 120 pracoval bez omezení po dobu 2:05 hod. Po snížení výkonu procesoru a vypnutí větráčku se dostal na 2:54 a po využití i ostatních tipů až na 3:27 hod. Notebook Sony Vaio, který neměl funkci redukce výkonu procesoru, pracoval bez omezení 4:06 hod. Po využití zmiňovaných tipů se ale dostal až na 4:59 hod.

Potřebujete-li tedy pracovat s notebookem a nemáte možnost napájení z elektrické sítě, zvyšte efektivitu svojí práce využitím našich tipů a přidejte notebooku k dobru další desítky minut napájení z baterie.

Ostatní

Diskuse