Zabezpečení notebooku - 1. Antiviry

19. 8. 2005 06:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Nejstarší, nejdéle trvající a bohužel také stále aktuální hrozbou jsou pro majitele stolních PC i notebooků počítačové viry. Každý týden se objevují viry nové a denně příchází na svět jejich stále dokonalejší mutace. Je jen jediná účinná ochrana proti nim - antivirus!

Zabezpečení notebooku - 1. Antiviry

Jelikož mají tvůrci virů vždy náskok před antivirovými firmami, není proti zcela nejnovějším virům kromě dodržování základních bezpečnostních pravidel nebo počítače schovaného pod peřinou ;) snad žádne ochrany ... až do doby, kdy vyjde aktualizace antivirového programu. I tak si ovšem svůj počítač bez antiviru dokáže představit málokdo a v době, kdy lze aktualizace provádět každý den po internetu, je antivir důležitým pomocníkem. Dnes se tedy podíváme na ty u nás nejpoužívanější. Některé z nich jsou pro domácího uživatele zdarma, jiné jsou placené, všechny by však měly nabízet kromě čistého antivirového řešení také kontrolu e-mailu a tzv. rezidentní štít. Ten se stará o neustálý monitoring počítače i připojené sítě a testuje veškeré příchozí soubory.

avast! 4
Jedná se o úspěšný antivirus české firmy ALWIL Software, která pro něj několikrát do týdne, často i denně, vydává aktualizace virové databáze. Jednou z jeho výhod je šíření verze avast! 4 Home zdarma s omezením na nekomerční použití. Plná verze Professional Edition je pak tedy určena hlavně firmám a podnikům. Jádro tohoto antiviru je certifikováno ICSA laboratoří a mezi jeho hlavní přednosti by měla patřit, kromě již zmiňované rychlé inkrementální aktualizace, hlavně vícevrstvá rezidentní ochrana. Má také možnost "nouzové" kontroly při zavádění Windows. Jeho nevýhodou by se mohla jevit snad jen větší pravděpodobnost falešného poplachu.

AVG 7.0
Druhým českým zástupcem je antivirus firmy Grisoft. Stejně jako u avastu jsou pro něj pravidelně připravovány aktualizace a jedna z jeho verzí, AVG Free Edition 7.0, je zcela zdarma. To je u AVG ovšem vykoupeno chybějící technickou podporou, angličtinou a omezením funkčnosti různými nastaveními. Přesto by vás měla ochránit před velkým procentem virů. V plné, placené verzi tyto nedostatky samozřejmě mizí a navíc vám nabízí dvouletou licenci namísto standardní jednoleté. V poště dokáže AVG kontrolovat i šifrované varianty poštovních protokolů.

Norton AntiVirus 2005
Tento antivirus zaštiťuje silná mezinárodní společnost Symantec, jež je jedním z největších dodavatelů antivirových řešení. Obsahuje technologii Norton Internet Worm pro obranu proti červům a automatickou likvidaci nalezených virů. Kromě toho obsahuje i technologii Security Check, která vyhodnocuje zranitelnost vašeho počítače. Jeho nedostatkem je výrazné snižování výkonu počítače a velké nároky na paměť.

Kaspersky Anti-Virus
Produkt pojmenovaný po svém tvůrci byl jednoho času nepřekonatelným antivirovým řešením. V dnešní době se sice již rozdíly mezi účinnostmi jednotlivých antivirů smazávají, přesto si Kaspersky stále drží značku velice kvalitního antiviru. Jeho největší výhodou, kterou může drtit konkurenci, je hodinová aktualizace virové databáze. Minusem naopak vždy byla pomalá rychlost detekce, která je částečně řešena technologiemi iChecker a iStream, jež po první zdlouhavé detekci pevného disku výrazně urychlí detekce následující.

NOD32
Antviry slovenské firmy Eset si dokázaly během pár let vydobýt ve světě svoji pevnou pozici. Zaměřují se kromě maximálního zabezpečení počítače také na to, aby rezidentní štít antiviru co možná nejméně snižoval výkon počítače. I přes pravidelnou aktualizaci virové databáze stojí antivirus hlavně na důkladné heuristické analýze, což bohužel doprovází komplikovanější prostředí. Výraznou předností pak je doslova bezkonkurenční rychlost skenování.

F-Secure Anti-Virus
Jedná se o antivirus, který v jádru kombinuje dvě ochrany. Konkrétně jde o směs antiviru Kaspersky a F-Prot. Tím jsou zajištěny perfektní detekční schopnosti, ovšem na úkor rychlosti. Jeho další výhodou je kromě této kombinace také kompletní skenování aktivity na portech 110 a 25, které zajišťují e-mailovou komunikaci. Prostřednictvím tzv. bubliny F-Secure Virus News se také dovídáte o důležitých virových událostech ve světě. Jeho nevýhodou je nepřítomnost karantény, do které by se mohly ukládat nevyléčitelné soubory.

F-Prot Antivirus pro Windows
F-Prot je klasikou mezi antiviry. Existoval již v MS-DOSu, kde nabízel špičkovou detekci, přesnou identifikaci variant virů a také vysoké procento úspěšnosti při léčbě infikovaných souborů. Toto vše si přenesl i do nové verze, bohužel s tím, že F-Prot pro Windows neobsahuje žádnou přímou kontrolu elektronické pošty. Díky nízkému vytížení a nárokům na hardware je vhodný i pro starší počítače.

Je těžké se rozhodnout, který antivirus je ten opravdu nejlepší. Ač jsem měl možnost všechny zde jmenované vyzkoušet, u každého jsem objevil klady i zápory. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost české, nebo mezinárodní, a třeba i věhlasnější značce, jestli si za bezpečnost vašeho počítače připlatíte, nebo se spolehnete na řešení poskytovaná zdarma. Zřejmě nejlepším vodítkem je vlastní zkušenost. Důležité je i dodržování základních bezpečnostních pravidel jako například neotevírat podezřelé soubory doručené e-mailem a ignorovat odkazy z podezřelých zpráv.

Ostatní

Diskuse