Zabezpečení notebooku 7. - mechanická a HW ochrana

5. 10. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Vedle softwarových prostředků ochrany dat uložených na notebooku existují také hardwarové prostředky, které nám ještě více mohou usnadnit život. Dále existují také mechanické prostředky pro fyzickou ochranu celého notebooku před odcizením. V dnešním posledním díle našeho seriálu se tedy ve stručnosti podíváme na některé z nich.

Zabezpečení notebooku 7. - mechanická a HW ochrana

HW ochrana dat
V poslední době, zejména pak s rozvojem biometrie, se rozrůstají možnosti pro hardwarová zabezpečení notebooků. Zřejmě většina z vás někdy slyšela o čtečkách otisků prstů. Dříve jsme se s nimi mohli setkat jen ve sci-fi filmech, dnes jsou například nedílnou součástí některých notebooků Lenovo/IBM (ve spojení s tzv. security chipem ochraňuje data i po případném odcizení notebooku zašifrováním dat přímo na pevném disku) nebo HP (viz odkazy na naše recenze pod článkem). Ale i když máte starší notebook nebo si nechcete pořídit nový se zabudovanou čtečkou, a přesto po takovémto zabezpečení toužíte, nemusíte věšet hlavu. Hodně firem dnes již vyrábí externí čtečky otisků připojitelné přes USB.

Jednou z takovýchto čteček je například i Microsoft Fingerprint Reader. Tato čtečka vám umožňuje přihlašovat se do systému Windows jediným dotykem prstu bez nutnosti pamatovat si přístupové heslo, můžete dokonce rychle přepínat i mezi jednotlivými uživatelskými účty bez odhlášení se od počítače. Můžete také jakékoliv zadávání hesel v programech a na webu nahradit vaším otiskem prstu. Při první návštěvě webu požadujícím heslo přiložíte prst na čtečku a zadáte správné přihlašovací informace. Při jakékoliv další návštěvě pak už přihlašování probíhá jen přiložením prstu na čtečku. Pokud si navíc u čtečky aktivujete funkci PINu nebo hesla, lze ji využít jako tzv. dvoufázovou autentizaci, která vám zajistí maximální možnou bezpečnost.

Jinou variantou může být také USB flash disk Lexar JumpDrive TouchGuard. Ten funguje podobně jako předchozí čtečka, ovšem s tím rozdílem, že je navíc zabudovaný ve flash disku a nabízí tak s pomocí software nejen možnost ochrany vašeho notebooku, ale i samotných dat na disku. Nevýhodou je zase naopak to, že je software nahraný na flash disku, ubírá mu tak část místa a nemůže být natolik sofistikovaný, jako software u samostatných čteček.

V redakci NOTEBOOK.cz jsme testovali například také APC externí myš s integrovanou čtečkou otisku prstu (viz níže - odkazy na související články)

Ochrana celého notebooku
Zmiňujeme si tady o používání biometrie pro ochranu dat v notebooku. Co ovšem dělat, aby vám notebook nikdo celý neukradl?

Proti krádeži jsou asi nejpoužívanější a nejznámější originální zámky Kensington, použitelné pro drtivou většinu notebooků s tzv. Kensington zdířkou. Zámek pak vypadá podobně jako zámek k jízdnímu kolu. Pouze ho zacvaknete do zdířky, obtočíte okolo jakéhokoliv upevněného předmětu a notebook je zabezpečen. Zámků Kensington existuje celá řada, liší se především možností použití klíče nebo číselného kódu, délkou a tloušťkou lanka, a také provedením pro jeden notebook nebo pro zabezpečení více notebooků najednou. Jako příklad mohu uvést často používaný Kensington Slim Microsaver, nebo Kensington Combosaver. Kromě těchto originálních zámků ovšem můžete sehnat i zámky od jiných výrobců, zřetelně se lišící zejména cenou, která je zhruba poloviční. Mezi takovéto zámky patří Trust SC420 CableLock nebo Allsop. Nemá-li váš notebook zdířku Kensington, můžete použít také lankový zámek Belkin Bulldog Universal Security Kit, který obsahuje ocelové kotevní destičky.

Může také nastat varianta, že sice máte zámek, ale nemáte jím notebook k čemu uchytit. V takovém případě spíše oceníte zvukový alarm. Tím disponuje například Dicota Sentinel Alarm. Sentinel alarm systém váží necelých 50 g a může být jednoduše ovládán dálkově pomocí přívěsku. Má také vysoce citlivý senzor na pohyb. Jakmile se notebook mírně pohne, je zapnut alarm, který ihned spustí pronikavý tón.

Nevyhovuje-li vám ani jedna z těchto možností, můžete zkusit počkat na další technologie, které by se měli objevit v nejbližší budoucnosti a týkají se především již zmiňované biometrie. Mnohé firmy se například chystají do svých notebooků implementovat kromě čtečky otisků prstů také zabezpečení pomocí detekce hlasu nebo rozpoznání oční rohovky vestavěnou kamerou.

Samozřejmě bychom se mohli bavit o dalších a dalších možnostech zabezpečení notebooku, jak softwarových, tak hardwarových a mechanických. Já jsem se v tomto seriálu snažil ukázat, kudy by se asi měla ubírat vaše cesta, je-li pro vás důležitá bezpečnost vašich dat a vašeho notebooku jako takového. Přeji vám hodně zdaru v boji o zabezpečení vašich dat.

Související články:
Lenovo (IBM) Thinkpad T43p - výkon a bezpečí dat
HP Compaq nx6125 - datový trezor
APC Biometric Mouse - jeden prst na vše

Ostatní

Diskuse