Zabezpečení notebooku 6. - mazání dat

23. 9. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Smažete soubor s citlivými informacemi a utěšuje vás, že nyní už se k nim nikdo nedostane. Omyl! Váš nepřítel pro tuto chvíli, pevný disk, si uchovává stopy po souborech i po smazání a odborník je dokáže snadno obnovit. Zabraňte tomu pomocí programů na trvalé odstranění dat.

Zabezpečení notebooku 6. - mazání dat

Klasické standardní vymazání souborů je vnitřně prováděno pouze změnou údajů v tabulce systému odkazující na data. To způsobuje, že data fyzicky na médiu zůstanou a lze je také díky tomu opravdu VELMI snadno obnovit do té doby, dokud nejsou přepsána např. nahráním nových dat.

Zajímavý je také fakt, že data jdou obnovit i po několikanásobném přepsání a nebo zformátování disku - jedná se však o podstatně náročnější (i technicky komplikovaný) úkol. Traduje se například, že organizace jako NASA umí obnovit data z disku prý i po 24-ti násobném zformátování, a proto má jako standard u disků počítačů, které vyřazuje, nařízeno alespoň 25-ti násobné mazání. Proto je nutné u disků, které se dávají pryč a byla na nich citlivá data, udělat tzv. Wipe - tedy velmi dlouho trvající několikanásobné absolutní smazání disku.

Podíváme se tedy na některé programy sloužící k důkladnějšímu smazání zvolených dat, použitelných při běžné práci s počítačem.

Absolute Delete
Program slouží, jak už je patrné z názvu, čistě a jenom na absolutní mazání dat z pevného disku. Je integrován přímo do Windows Exploreru pod pravé tlačítko myši. K mazání nejen souborů, ale i celých adresářů používá tři různé metody algoritmů.

Absolute Disk Wiper
Program Absolute Disk Wiper přemaže veškerá data na disku pomocí tzv. nízkoúrovňového zápisu. Program postupuje jednotlivě sektor po sektoru a odstraní tak všechna data i z FAT tabulky.

Restoration
Tento prográmek sází na svojí jednoduchost a účelnost. Dokáže nejen mazání, ale i obnovu dat. Restoration hledá na disku smazané soubory a pokud již na disku nebyly přepisovány a poškozeny, tak je dokáže obnovit na Vámi určené místo zpět. Samozřejmě je dokáže i smazat, aby již nikdy nebylo možné je takto obnovit.

DiskZapper
Program je speciálně distribuován ve formě obrazu bootovací diskety, která po použití přepíše všechny sektory na discích binární nulou. Jeho výhodou je nejenom nulová cena, ale i funkčnost bez závislosti na operačním systému.

Programy pro trvalé odstranění dat by jako takové, ač přes svojí nepochybnou sílu, byly pouhé malé utilitky. Většinou jsou doprovázeny dalšími nástroji pro celkový úklid ve vašem počítači, počínaje mazáním cookies a konče antivirem s rezidentním štítem. To z nich činí ještě mocnější nástroj pro zabezpečení vašich dat. Podívejme se na některé z nich.

Acronis Privacy Expert
Tento program dokáže pomocí sedmi nastavených algoritmů destrukce dat smazat definitivně jakýkoliv soubor, ale také jakékoli stopy po práci na PC. Kromě toho obsahuje také základní rezidentní štít proti virům a program zabraňující vyskakování tzv. pop-up oken. Jeho výhodou je možnost aktualizace přes internet a také kompletně počeštěné prostředí.

BCWipe
Utilitka, která rychle najde a hlavně bezpečně zlikviduje elektronické dokumenty a jakékoliv další nežádoucí soubory. Dokáže také rovnou skartovat celé adresáře a složky. I přes svojí skromnou velikost maže dočasné soubory, historii navštívených stránek na internetu, všechny TMP soubory, cookies apod. Její existenci má na svědomí firma Jetico, známá svými kvalitními antiviry, což mluví samo za sebe. Její jedinou nevýhodou je kromě anglického prostředí snad jen větší náročnost na paměť.

Evidence Exterminator
Program slouží nejen k trvalé destrukci dat, ale odstraňuje i další stopy po činnosti na počítači. Jednak maže stopy internetové aktivity v cache a historii, ale dokáže se hravě dostat i do jiných aplikací (např. WinZip, WinRar, MS Office, Open Office, ICQ, Acrobat Reader a mnoho dalších). Problém mu nedělá dokonce ani registr systému. Snad jen anglické prostředí by mohlo být více intuitivnější.

Trezor
Zajímavý produkt českého vývojáře slouží pro zabezpečení jakýchkoliv dat. Nejen, že dokáže nenávratně mazat data, ale ty co nesmažete, můžete pomocí sady šifrovacích algoritmů a komprese zabezpečit proti zneužití. Obrovskou výhodou je české ovládání i nápověda. V neregistrované verzi je délka klíče určená pro kryptování pouze dva znaky, registrovaná verze pak již nabízí neomezené možnosti.

Tímto dílem seriálu jsme vyčerpali možnosti softwarového zabezpečení notebooku. V příštím díle se podíváme na možná zabezpečení hardwarová. A vám všem, co se již nyní chystáte na instalaci zde popsaných programů, radím. Zvažte dobře co opravdu trvale smažete!

Ostatní

Diskuse