Zabezpečení notebooku 5. - zálohování dat

16. 9. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Martin Janouch

Máte ty nejdražší antivirové balíky, vaše programy a dokumenty jsou skryty za neproniknutelnou šifrou, notebook si střežíte jako oko v hlavě. Pak přijde jedno nechtěné zmáčknutí klávesy DELETE a vše je ztraceno. Ale nemuselo by být, zálohujte!

Zabezpečení notebooku 5. - zálohování dat

Možností, jak přijít o cenná data, je spousta. Ať již se jedná o zmíněné tlačítko Delete, účinek viru, havárie pevného disku a nebo třeba krádež notebooku. Teprve v tu chvíli se pozná cena Vašich dat a začínají velké potíže - a přitom by stačilo mít svá data zálohovaná.

Zálohovacích programů existují desítky a je opravdu těžké si mezi nimi vybrat ten nejlepší pro vaši potřebu. Všechny nabízejí možnost zálohování na různá média, některé data před zálohováním komprimují nebo šifrují, jiné zase umožňují vytvářet různé mezizálohy, logovací soubory atd. My si dnes řekneme o několika programech, které se až na základní věci liší ve výše zmiňovaných vlastnostech a umožní nám tak zjednodušený průhled všemi zálohovacími programy.

BackupMe
Tato utilita je určená k zálohování vašich dat na ftp server, CD, DVD, lokální, nebo síťový disk, USB. Není snad místo, kam byste nemohli zálohovat. Zálohuje dokonce i otevřené soubory, přičemž používá šifrování i kompresi. Vše lze snadno nastavit tak, aby záloha probíhala zcela automaticky na pozadí.

Backup 2005 Pro
Vynecháme-li možnosti shodné s programem BackupMe, umožňuje software také uložení nastavení operačního systému, Microsoft Office či dalších známých programů, podporuje třístupňovou komprimaci. Zajímavostí je i vlastní driver na vypalování.

SmartBackup
Další ze zálohovacích programů, zcela náhodou podobný předchozím, zvládá navíc také synchronizaci dat. To znamená, že budete mít na svém notebooku, domácím počítači, nebo serveru vždy shodné a aktuální verze dokumentů a nastavení základních programů jako je MS Internet Explorer nebo MS Outlook. Program umožňuje i zálohovaní tzv. mezioperací. Ty lze navíc spustit při otevření kontextového menu u kteréhokoliv souboru, bez nutnosti spouštět SmartBackup.

Handy Backup
Program obsahuje všechna základní nastavení a všechny možnosti pro zálohování dat, automaticky zálohuje důležitá data prakticky na jakékoliv zálohovací médium. Jeho výhodou je silný kryptovací algoritmus a volitelná zip komprese za chodu. Můžete přidávat i tzv. timestamps, neboli časové známky. Registrovaní uživatelé by měli mít k dispozici garantovanou e-mailovou podporou s odpovědí do dvou dnů.

Cobian Backup
Jednoduchý zálohovací program, který by se možná ztratil mezi desítkou jiných, nemít v rukou, nebo spíše ve zdrojovém kódu, pár triumfů. A jaké triumfy že to jsou? Především je zdarma, má jednoduché a intuitivní rozhraní a oproti svým sofistikovanějším kolegům je také velice rychlý.

Windows Backup
Ano, i Windows XP v sobě mají integrovaný zálohovací program. Umožňuje jednoduché použití pomocí průvodce a to v základním a nebo rozšířeném nastavení. I v základním módu umí jednoduše archivovat např. složku Dokumenty a aktuální nastavení přihlášeného uživatele, v rozšířeném módu není problémem záloha vybraných složek a nebo celého systému najednou. Navíc je možné pomocí integrovaného plánovače spouštět zálohy v daném čase.

Pro zálohu dat je také možné použít i jiné programy, než specializované. Vytváření záloh a jejich aktualizace sice nebude zdaleka tak komfortní, avšak účel splní také.

Nero
Nero je klasika mezi programy pro vytváření CD a DVD. Pro zálohování se dá skvěle využít fakt, že Nero může uložit "projekt" po vypalování datového CD nebo DVD. Do takovéhoto projektu si potom vyberete, které soubory a složky chcete vypálit a další zálohu již můžete dělat jednoduše, pouhým otevřením projektu - nemusíte tedy vybírat data k záloze znovu a znovu.

Daemon Tools
Tento program je zcela odlišný od všech předchozích. Funguje hlavně jako emulátor CD/DVD mechanik, a umožňuje také jejich zálohování či přehrávání z disku. Jeho obrovskou výhodou je, že si dokáže poradit téměř s každou existující bezpečnostní technikou určenou proti kopírování CD a DVD. Podporuje velkou řadu formátů, např. iso, nrg, cue, bwt, b5t a další. Dokáže vytvořit najednou pět mechanik a z nich pak také přehrávat programy.

Z mnoha vlastních zkušeností musím říci, že zálohování je jedna z nejdůležitějších věcí pro bezpečnost vašich dat, kterou bystě měli pravidelně provádět. Stačí, když se ztratí, nebo smaže jediný důležitý textový soubor mezi dalšími tisíci jiných a můžete přijít třeba o roční práci. Proto říkám známé zálohovat, zálohovat, zálohovat!

Ostatní

Diskuse